Goed rapport voor Cleaning Masters en Hygi Masters: hercertificatie ISO 9001

Zowel Cleaning Masters als Hygi Masters vernieuwde eind 2020 zijn ISO 9001-certificaat, het bewijs van een kwaliteitsvolle dienstverlening. Quality Manager Tom Liottier legt uit hoe een certificatieaudit in zijn werk gaat.

Kort samengevat is het ISO 9001-certificaat een transparant bewijs van betrouwbaarheid. Het is een geheel van internationale normen dat het kwaliteitsmanagementsysteem van een bedrijf objectief beoordeelt.

ISO 9001 Cleaning Masters en Hygi Masters

Een bedrijf kan het ISO9001-certificaat alleen ontvangen na een doorgedreven controle. Die audit gebeurt door een onafhankelijke certificatie-instelling. Het certificaat is geldig voor een periode van 3 jaar. Na elk jaar volgt een tussentijdse audit en om de 3 jaar een hercertificatie-audit.

De auditor gaat steeds heel gedetailleerd te werk. Het bedrijf moet voldoen aan heel wat regels: de zogenaamde ISO 9001-normen. Die zijn internationaal vastgelegd. Zo kan de auditor objectief oordelen of een bedrijf voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Een uitzonderlijke ISO 9001-audit

BCC, het Belgisch Centrum voor Certificatie, beoordeelde Cleaning en Hygi Masters. De auditor controleerde enerzijds de theorie en anderzijds de praktijk ter plaatse op de werf. Dat laatste was een probleem in 2020: de audit viel namelijk midden in de eerste corona-lockdown. Samen met BCC vond Multi Masters Group een veilige oplossing:

Cleaning Masters

“We beantwoordden een lijst van 25 vragen en staafden onze antwoorden met de nodige documenten,” verduidelijkt Quality Manager Tom Liottier. Die documenten illustreren procedures of verduidelijken de werking van bepaalde IT-programma’s, zoals Multidesk en het QMS-kwaliteitscontrolesysteem. “Na een analyse van onze antwoorden volgde een bijkomende conference call met BCC waarin we verder werden bevraagd.” De werfaudits vonden wegens de uitzonderlijke situatie plaats in het najaar.

Kwaliteit als continu proces

Na dit proces volgde een hernieuwing van het certificaat voor de komende 3 jaar. “Daar zijn we uiteraard fier op. De auditor liet zich heel positief uit over de professionaliteit van beide divisies. Een ander groot pluspunt is de grondige herziening van procedures en documenten die we momenteel uitvoeren.”

“Natuurlijk gaat er wat gezonde stress vooraf aan een audit, maar eigenlijk hoeven we geen specifieke voorbereidingen te treffen,” gaat Tom Liottier verder. Multi Masters Group maakt van kwaliteit namelijk een continu proces. Dat brengt veel extra inspanningen met zich mee, maar ook grote voordelen. “Het certificaat is de kers op de taart van onze inspanningen, maar het is geen doel op zich.”

Ongediertebestrijding - Hygi Masters

Een goede interne organisatie staat gelijk aan een goede dienstverlening. Niet alleen op vlak van kwaliteit, maar ook op vlak van veiligheid en milieu. “We willen onze MVO-doelstellingen realiseren door een goed managementsysteem op poten te zetten,” verduidelijkt Tom Liottier.

ISO 9001: meer dan het eindresultaat

Kwaliteit gaat voor Multi Masters Group dus veel ruimer dan een proper of ongediertevrij gebouw. Het gaat erom dat iedereen volgens dezelfde richtlijnen samenwerkt, van de directie tot onze mensen op de werkvloer. Daarom voert Multi Masters Group ook zelf interne controles uit. “Aan de hand van ons eigen Quality Management System toetsen inspectieteams de kwaliteit die onze masters leveren bij klanten.”

Naast interne kwaliteitscontroles zijn er ook interne audits. Daarin controleren we of medewerkers de procedures correct volgen en of ze de juiste versies van documenten gebruiken. “Met de ISO-procedures stroomlijnen we de handelingen van al onze medewerkers. Zo verzekeren we dat iedereen efficiënt samenwerkt om de hoogste kwaliteit te leveren.”

Meer over Cleaning Masters en Hygi Masters

Cleaning Masters is met 30 jaar ervaring een begrip in de Belgische schoonmaakwereld. Onze meesters behoren tot de top in klassieke schoonmaak, industriële reiniging en glaswas. Cleaning Masters voldoet aan ISO 14001 en de veiligheidsnorm VCA P, kreeg het Attest voor duurzame ontwikkeling (ABSU), een zilveren medaille van EcoVadis en het Referentiebewijs inclusieve onderneming.

Hygi Masters is naast ongediertebestrijding gespecialiseerd in oplossingen voor sanitaire hygiëne en gebouwenzorg. Daarnaast heeft het bedrijf ook een ophaaldienst voor overleden huisdieren. Naast het ISO9001:2015-certificaat is Hygi Masters in het bezit van het CEPA-certificaat, het VCA-P:2017/6.0-certificaat, het ISO 14001:2015-certificaat en de fytolicentie. Hygi Masters is geregistreerd bij de FOD Volksgezondheid, Leefmilieu afdeling Biociden en is actief lid van BePMA, de Belgian Pest Management Association.

Terug naar boven