‘Guido Gazelle’ kan op ons blijven rekenen: Multi Masters Group verlengt peterschap van duingazelle in ZOO Planckendael

Facilitaire dienstverlener Multi Masters Group heeft zopas zijn peterschap van de duingazelle in ZOO Planckendael verlengd. Sinds 2020 verlenen we steun aan deze bedreigde diersoort, waarvan er nog slechts 250 in het wild leven.

Multi Masters Group en het peterschap van de duingazelle in ZOO Planckendael

“Toen we drie jaar geleden op zoek gingen naar een mooi initiatief om te steunen, kwamen we vrij snel uit bij de duingazelle”, zegt Managing director Philip Paelinck. “In ons bedrijfslogo nemen springbokken een centrale plaats in. Die dieren zijn – gelukkig maar – niet met uitsterven bedreigd. Daarom kozen we voor het peterschap van de duingazelle in ZOO Planckendael. Die met uitsterven bedreigde diersoort heeft onze steun heel erg nodig.”

Multi Masters Group heeft bij ZOO Planckendael het peterschap van 'Guido Gazelle' op zich genomen.

“Intussen is de duingazelle in Planckendael een beetje uitgegroeid tot de mascotte van ons bedrijf. Intern noemen we hem ‘Guido Gazelle’, een woordspeling op de naam van de vroegere schrijver Guido Gezelle.”

Wat doet ZOO Planckendael met de steun van het peterschap?

“Het peterschap van Multi Masters Group zorgt er mee voor dat de duingazelle in een leuk verblijf kan wonen en helpt ons om hem de beste zorg te geven”, zegt een woordvoerder van ZOO Planckendael in een interview in de derde editie van ons magazine Springbok. “Duingazellen leven in de woestijn en houden dus van lekker warm weer. In de stallen in ZOO Planckendael hebben we dan ook extra verwarming en warmtelampen voorzien. Zo geniet de gazelle ook in de winter van een temperatuur tussen 18°C en 20°C.”

Steun aan CRC

Als peter van ZOO Planckendael steunt Multi Masters Group niet alleen de duingazelle. De financiële steun gaat ook naar het Centre for Research and Conservation (CRC). Dat is het wetenschappelijk onderzoekscentrum van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Het is een van de meest vooruitstrevende zoölogische onderzoekscentra in de wereld.

Het CRC werkt mee aan internationale kweekprogramma’s van bedreigde diersoorten, beschermt dieren in hun natuurlijke omgeving en onderzoekt hoe dieren zich goed in hun vel kunnen voelen in dierenparken. Op die manier steunt Multi Masters Group dus niet alleen de duingazelle, maar ook andere bedreigde diersoorten.

Peterschap duingazelle ZOO Planckendael - peterschapscertificaat Multi Masters Group

Hoe herken je een duingazelle?

De duingazelle, soms ook wel zandgazelle genoemd, is een zoogdier behorend tot de holhoornigen. Hij komt in het wild alleen nog voor in delen van de Sahara. Het elegante dier trekt in de extreme omstandigheden van de Afrikaanse woestijn voortdurend rond op zoek naar voedsel en water.

De duingazellen zijn ongeveer 1,20m lang, hebben een schouderhoogte van 70cm en wegen circa 25kg. Ze hebben slanke hoorns die 20 (bij de vrouwtjes) à 40cm (mannetjes) lang worden. Hun vacht is beige en wit, de staart is donkerbruin. Duingazellen hebben brede hoeven zodat ze zich makkelijker kunnen verplaatsen in het mulle woestijnzand.

De duingazelle in ZOO Planckendael is de enige in Europa

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is de duingazelle een bedreigde diersoort. Een gevolg van het feit dat er veelvuldig jacht werd gemaakt op de gazellen voor hun hoorns en vlees. In de Sahara leven er naar schatting nog slechts 250 duingazellen in het wild. Ook in dierenparken zijn ze schaars. In heel Europa is alleen in ZOO Planckendael bij Mechelen nog een duingazelle te zien. “Kortom, we zijn heel blij met het engagement van Multi Masters Group als peter”, klinkt het bij het dierenpark.

Terug naar boven