Eind 2022 werd de eerste schop in Flémalle in de grond gestoken voor de bouw van een nieuw duurzaam gebouw. Sindsdien zijn de werken aan het nieuwe gebouw van Multi Masters Group in de regio Luik flink gevorderd. Bij het bouwplan werd, net als in Roeselare, rekening gehouden met duurzaamheid. Rob Vleugels, Manager general services bij Multi Masters Group, geeft meer uitleg over de ambitieuze plannen.
Duurzaam gebouw: inzetten op energie-efficiëntie
Multi Masters Group bouwt aan de toekomst. Niet alleen met een doordachte visie en dienstverlening, maar ook letterlijk. Midden november 2022 maakten de masters in de regio West-Vlaanderen al de overstap naar het nieuwe gebouw in Roeselare. De nieuwe uitvalsbasis in Flémalle (Luik) wordt ongeveer een kopie van het gebouw in Roeselare. Hier en daar zijn er uiteraard andere accenten, maar de rode draad bleef dezelfde: duurzaamheid.
Om de energie-efficiëntie een boost te geven, worden in Flémalle extra zonnepanelen voorzien. “We hebben beslist om dikker materiaal te gebruiken bij de bouw van het dak. Dat zorgt ervoor dat we het dak mooi vol kunnen leggen met verschillende zonnepanelen”, vertelt Manager general services Rob Vleugels. “In Roeselare was dat niet mogelijk, maar hier in Flémalle kunnen we ook zonnepanelen boven het magazijn leggen. De EPC-waarde is dus heel laag, het is een heel zuinig gebouw.”
We verminderen onze afvalberg in ons nieuw, duurzaam gebouw
Ook in Flémalle worden AQUALEX-kranen voorzien in de keukens. “Via deze kranen kunnen we zowel plat water als bruiswater voorzien, maar ook warm water. Uiteraard drinkbaar”, zegt Rob. Zo vermindert Multi Masters Group de afvalberg. Er moeten geen plastic flessen meer aangekocht worden en is er dus minder afval. Daarnaast bespaart deze kraan ons ook de nodige autoritten naar de supermarkt.
“De EPC-waarde zal heel laag zijn, het is een heel zuinig gebouw.”
In de hoofdzetel in Merksem maken onze medewerkers sinds kort gebruik van afvaleilanden. “De bedoeling is om dit door te trekken naar de andere gebouwen. Zowel Roeselare als Flémalle. Met deze afvaleilanden zorgen we voor een gestroomlijnd afvalbeheer en maken we komaf met de verschillende vuilnisbakjes aan elk bureau.”
Groene mobiliteit en recuperatie van regenwater
Bij een duurzaam gebouw kunnen laadpalen uiteraard niet ontbreken. “Klopt”, gaat Rob voort. “We voorzien in Flémalle ongeveer 21 parkeerplaatsen. Op vier plaatsen worden laadpalen geïnstalleerd. Aan de inkom zelf zal een dubbele laadpaal staan, waar bezoekers hun auto kunnen opladen. De rest komt achter het gebouw voor onze medewerkers. Er komt ook een fietsenloods, voorzien van stroom om elektrische fietsen op te laden. Zo sporen we onze medewerkers extra aan om de fiets te nemen.”
Aan de inkom van het nieuwe gebouw wordt ook een ‘wadi’ voorzien. “Om regenwater op te vangen, moeten we volgens de bouwverplichting een wadi maken. Dankzij dit vijvertje kunnen we het regenwater opvangen en vervolgens recupereren en hergebruiken.”
Uitkijken naar de zomer
De werkzaamheden zitten mooi op schema. “Inderdaad, alles vlot blijft lopen, zullen onze collega’s in Flémalle nog voor de zomervakantie hun intrek kunnen nemen in een nieuw duurzaam gebouw. Wij kijken er alvast naar uit”, besluit Rob.