World Cleanup Day 2023: Multi Masters Group gaat opnieuw de strijd aan tegen zwerfvuil

World Cleanup Day 2023: zaterdag 16 september is het zover. Multi Masters Group zet al enkele jaren de schouders mee onder het zwerfvuilproject van organisator River Cleanup en dat is dit jaar niet anders. We roepen onze enthousiaste masters op om hun steentje bij te dragen aan dit mooie initiatief.

World Cleanup Day: wat is het?

Op World Cleanup Day denken we wereldwijd met z’n allen aan het milieu. World Cleanup Day is een jaarlijks evenement waarbij er overal ter wereld allerlei opruimacties worden georganiseerd. Door wie? Enthousiaste vrijwilligers die zelf doelgericht op pad gaan om zwerfvuil te rapen. De actie kent zijn oorsprong in Estland. Daar ontstond in 2008 de beweging ‘Let’s do it, World’, die World Cleanup Day in het leven riep. De eerste editie van World Cleanup Day vond plaats in 2018.

Herbeleef de editie van vorig jaar:

Cookie instellingen aanpassen

River Cleanup organiseert wereldwijd zwerfvuilacties

Het probleem van zwerfvuil won de afgelopen jaren aan aandacht in ons land. En dat is de verdienste van River Cleanup. Zelf omschrijft de organisatie zich als ‘een wereldwijde netwerkorganisatie die voorkomt dat plastic onze oceanen bereikt door rivieren op te ruimen, gedrag te veranderen en organisaties te transformeren’.

World Cleanup Day 2023 - Multi Masters Group - River Cleanup - Stormkop Antwerpen 2022

Onder dat motto organiseert River Cleanup dus wereldwijd verschillende acties om de hoeveelheid zwerfvuil aanzienlijk te doen dalen. En met succes, want sinds de opstart in 2017 kan de organisatie straffe cijfers voorleggen:

  • 4.856 georganiseerde evenementen
  • 233.687 gemotiveerde vrijwilligers
  • Liefst 3.433.466 kg opgehaald zwerfvuil

Waarom is er nood aan acties zoals World Cleanup Day?

Met de acties van River Cleanup zetten we al een mooie stap voorwaarts in de strijd tegen zwerfvuil. Het is dan ook een thema dat we niet uit de weg mogen gaan. Waarom? River Cleanup legt uit: “Elk jaar belandt er maar liefst 11 miljard kilo plastic in onze oceanen. Een groot deel daarvan via rivieren. De aanwezigheid van plastic in het milieu kan ernstige gevolgen hebben voor het ecosysteem.”

“Enerzijds kunnen wilde dieren verstrikt raken in grotere stukken plastic. Anderzijds kunnen vogels en waterdieren zoals dolfijnen, schildpadden en vissen de kleine stukken plastic als voedsel zien. Het resultaat: ernstige gezondheidsproblemen die leiden tot verwondingen, ziekte en vaak de dood van de getroffen dieren.”

Multi Masters Group steunt World Cleanup Day 2023

Als structurele partner van River Cleanup doet Multi Masters Group al verschillende jaren zijn duit in het zakje op World Cleanup Day. Naast financiële steun komen we ook letterlijk in actie en gaan we actief de strijd tegen zwerfvuil aan. Zo roepen we onze masters op om zich talrijk te verzamelen om op zaterdag 16 september opnieuw mee zwerfvuil te rapen op World Cleanup Day. Vorig jaar verzamelden onze masters nog ruim 995 kg zwerfafval.

World Cleanup Day 2023 - Multi Masters Group River Cleanup - editie 2022

Construct Masters to the rescue

Bij Construct Masters, onze divisie gespecialiseerd in las- en constructiewerken, dachten onze medewerkers zelfs een stapje verder en ontwikkelden ze op vraag van River Cleanup de River Skimmer. Onze masters zorgden voor het design en de ontwikkeling van de machine. Nadien installeerden ze de River Skimmer in Dok Noord in Gent. De River Skimmer verzamelt, dankzij innoverende technologie, non-stop drijvend afval en maakt zo doelmatig het water proper.

Naast de doelgerichte acties zet River Cleanup ook in op bewustwording. Meer bepaald op vlak van het recyclen van plastic. Onlangs werd River Cleanup uitgeroepen tot de grote winnaar tijdens de vierde editie van de Cisco Belux Innovation Challenge. Met de EcoTwin, een container om plastic flessen in te zamelen voor recyclage, overtuigde de non-profitorganisatie de jury en kaapte ze de eerste plek weg. Met de ontwikkeling van de EcoBin, het basismodel van de EcoTwin, heeft Construct Masters ook hier een mooi duwtje in de rug gegeven.

Thomas De Groot - River Cleanup - River Skimmer in Gent (Dok Noord) - by Construct Masters

Ga zelf de strijd aan tegen zwerfvuil op World Cleanup Day

Wil jij je steentje bijdragen aan een properder milieu? Neem dan de volgende dagen deel aan een van de vele zwerfvuilacties. Je vindt de volledige kalender via deze link. Het hoofdevent in België vindt zaterdag 16 september om 14.00u plaats aan de Waagnatie in Antwerpen (Rijnkaai 150).

Terug naar boven