World Cleanup Day: River Cleanup vraagt jouw steun in de strijd tegen zwerfvuil

Tussen 17 en 26 september 2021 organiseert River Cleanup in heel het land acties tegen zwerfvuil. Het zwaartepunt van de campagne ligt op zaterdag 18 september. Dan is het World Cleanup Day. Ben je dus op zoek naar een leuke en zinvolle activiteit? Neem dan deel aan een van de meer dan 100 acties in heel het land.

River Cleanup strijdt tegen 8 miljard kg zwerfvuil

In 2017 richtte Thomas De Groote River Cleanup op met een ambitieuze doelstelling. Elk jaar belandt er 8 miljard kg zwerfvuil, voornamelijk plastic, in onze oceanen. 80% daarvan komt daar via onze rivieren. River Cleanup streeft ernaar daar het zwerfvuil te onderscheppen zodat het niet meer in onze oceanen terechtkomt.

Thomas De Groote en River Cleanup organiseren tal van acties tegen zwerfvuil in binnen- en buitenland.
Thomas De Groote, oprichter en bezieler van River Cleanup.

Wat begon als een lokaal initiatief is op vier jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd gebeuren. Ter gelegenheid van World Cleanup Day organiseert River Cleanup de volgende dagen zwerfvuil opruimacties in liefst 18 landen verdeeld over 6 continenten.

Elke week eten we het equivalent van een creditcard aan plastic.

De ‘River Warriors’ steken de handen uit de mouwen in onder meer Canada, Costa Rica, Zimbabwe, Kameroen, Kenia, India, Saudi-Arabië en Australië. En dichterbij ook in Finland, Spanje, Portugal, Ierland, Engeland, Nederland en Italië.

River Cleanup rekent op 5.000 deelnemers om zwerfvuil te verzamelen

In België staan er vele tientallen River Cleanup-evenementen op het programma. De 6 zogenaamde key events vinden plaats in Gent, Antwerpen, Leuven, Dendermonde, Namen en Pepinster. Het volledige overzicht vind je hier. De bedoeling van River Cleanup is om 5.000 deelnemers op de been te brengen om zwerfvuil te rapen.

River Cleanup steunt de slachtoffers van de zware overstromingen

River Cleanup focust in België op 10 rivieren. Met speciale aandacht voor de streken die in juli te kampen hadden met zware overstromingen. Sinds die fatale gebeurtenissen trekt River Cleanup meermaals per week naar de getroffen gebieden om de slachtoffers te helpen. Zo vonden er zwerfvuil acties van River Cleanup plaats in onder meer Pepinster, Chénée, Verviers, Trooz en Chaudfontaine.

Multi Masters Group steunt River Cleanup

Multi Masters Group is een van de structurele partners van River Cleanup. De acties tegen zwerfvuil gaan ons als facilitaire dienstverlener na aan het hart. En wij schrikken er ook niet voor terug om de handen uit de mouwen te steken.

In 2019 organiseerden wij onze eigen Multi Masters River Cleanup in het Rivierenhof in Deurne. Dit jaar namen wij deel aan de River Cleanup Challenge. Onze voorzitter Nicolas de Schutter (zie foto) ging in april samen met Thomas De Groote op pad om zwerfvuil te rapen.

Voorzitter Nicolas de Schutter (boven) en Thomas De Groote (links) van River Cleanup trokken er samen op uit om zwerfvuil te rapen in het kader van de River Cleanup Challenge.

Ter gelegenheid van River Cleanup World verzamelde het commerciële team van Multi Masters Group begin juni afval aan het Dok in Merksem.

Het commerciële team van Multi Masters Group verzamelt zwerfvuil ter gelegenheid van River Cleanup World.

River Skimmer filtert 500 liter water per minuut

Het Dok in Merksem is trouwens een locatie waarmee Multi Masters Group nauw verbonden is. Het ligt tussen onze huidige (Westkaai) en onze toekomstige hoofdzetel (Oostkaai). Begin dit jaar installeerden we daar in samenwerking met River Cleanup de River Skimmer. Dit toestel, ontwikkeld door onze divisie Construct Masters, hangt in het water en filtert het zwerfvuil eruit. Per minuut wordt zo 500 liter water gezuiverd. Dat is 800 kubieke meter per dag en bijna 300.000 kubieke meter per jaar.

Steek River Cleanup een handje toe en neem deel aan een zwerfvuil actie

Ondanks de vele inspanningen van River Cleanup is de strijd tegen zwerfvuil nog lang niet gestreden. Wij roepen iedereen op om de volgende dagen een handje toe te steken tijdens een van de vele events in het kader van World Cleanup Day.

Terug naar boven