Bio-reiniging van A tot Z: verwijderen van wat onzichtbaar is

Bio-reiniging’, een verwarrende technische term, niet? En dan hebben we het niet over schoonmaak waarbij alleen maar biologische producten worden gebruikt. Bio-reiniging is een schoonmaaktechniek die bestaat uit het reinigen en vervolgens desinfecteren van een omgeving en/of oppervlak. Met bio-reiniging worden besmettingen vermeden en potentieel besmettelijke microbiologische organismen uitgeschakeld.

Wanneer wordt bio-reiniging gebruikt?

Bio-reiniging wordt vaak toegepast op zogenaamd ‘gevoelige’ plaatsen, waar het niveau en de ontwikkeling van micro-organismen volledig onder controle dienen te zijn. Dit is dus essentieel in de medisch-sociale sector, of het nu om ziekenhuizen, bloedtransfusiecentra of verzorgingstehuizen gaat. Bio-reiniging wordt ook dagelijks toegepast in de farmaceutische, cosmetische, aquatische (bijvoorbeeld zwembaden) en agro-industriële sector. Omgevingen waarin strenge gezondheids- en hygiënevoorschriften en -normen gelden en dit zowel op het vlak van de toe te passen methoden als van de verwachte resultaten.

Cleaning Masters is een specialist op het vlak van bio-reiniging.

Cleaning Masters en bio-reiniging

Sinds meer dan twee decennia is Cleaning Masters de schoonmaakpartner van tal van ziekenhuizen en zorginstellingen. Met kennis van zaken zorgen de cleaning masters er voor perfect schone ruimtes. Een vakkundig gedesinfecteerde operatiekamer of labo is letterlijk van levensbelang in het ziekenhuis.

Ook in de farmaceutische sector heeft Cleaning Masters de nodige knowhow opgebouwd. Heel wat farmaceutische bedrijven, labo’s en onderzoekscentra, verspreid over heel België, doen beroep op onze masters voor het reinigen van hun clean rooms en aanverwante delicate zones. Onze getrainde en gemotiveerde medewerkers zijn er soms zelfs gemachtigd om opleiding te geven aan het nieuwe personeel van de klant. Zo zorgen ze er, in totaal partnership, voor dat de GMP-richtlijnen (Good Manufacturing Practices) correct worden nageleefd.

Hoe wordt bio-reiniging uitgevoerd?

Meestal verloopt een bio-reinigingsproces in drie stappen.

  1. Schoonmaakmiddelen verwijderen vastgehechte en losse deeltjes, vuil en micro-organismen.
  2. Het gebied wordt nat gedweild of geborsteld en een schoonmaakmiddel maakt vuil los.
  3. Een ontsmettingsmiddel met biocide-ingrediënten vernietigt de micro-organismen.

Bio-reiniging kan uitsluitend worden uitgevoerd door een gespecialiseerde schoonmaker op twee verschillende gedeelten, zijnde enerzijds de buitengrenzen van een lokaal (van de vloer tot het plafond, inclusief de muren) en anderzijds van het hierin aanwezige meubilair. Omdat 80% van de verontreiniging echter afkomstig is van de mens, moeten bij bio-reiniging de elementaire hygiëneregels strikt in acht worden genomen: handen wassen en beschermende kledij dragen (haarnet, jassen, overschoenen, …). De handelingen moeten in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd in een aparte, afgezonderde ruimte.

Wat is de procedure?

Bio-reiniging is gebaseerd op de Cirkel van Sinner. Dit systeem combineert en structureert de verschillende stappen van een schoonmaakprocedure om een zo efficiënt mogelijk resultaat te bekomen. De procedure berust op het evenwicht tussen vier noodzakelijke factoren:

  • Temperatuur
  • Mechanische kracht
  • Chemie
  • Contacttijd

Neemt een van deze vier factoren af, dan moet dit gecompenseerd worden door de toename van een andere factor om te voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden om bepaalde biologische elementen te elimineren.

Vooraleer een bio-reinigingsproces opgestart wordt, stelt elke klant strikte specificaties op. Een bio-reinigingsspecialist werkt vervolgens de toe te passen procedures uit met aandacht voor de methodes (manuele en/of machinale procedures) en hulpmiddelen (koud of warm water, stoom, product met aangepaste pH) om de opdracht uit te voeren.

De specialist stelt werkfiches op die de procedure beschrijven en de standaard en meer specifieke uit te voeren handelingen – afhankelijk van de omgeving – specifiëren. Voor, tijdens en na een bio-reinigingsprocedure worden telkens tests en controles uitgevoerd om te bevestigen dat de procedure – en de doeltreffendheid ervan – aan de normen voldoen.

Voorkomen in plaats van genezen

“Onze taak is weg halen wat onzichtbaar is”, zegt Christophe Leloutre, specialist bio-reiniging van ons Franse moederbedrijf Samsic. “Onze handelingen zorgen ervoor dat infecties en besmettingen worden vermeden. In een notendop, Het draait bij bio-reiniging om het voorkomen van rampen in plaats van ze aan te pakken.”

Terug naar boven