Een groene werkomgeving op kantoor: de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers varen er wel bij

Wat is de impact van een groene werkomgeving op de productiviteit van uw medewerkers? Als werkgever bent u uiteraard begaan met het welzijn van uw personeel. Een gezonde, tevreden medewerker is niet alleen gelukkiger, maar ook productiever. En dat heeft verschillende redenen. Maar wist u dat ook een groene werkomgeving, zowel binnen als buiten, hier een invloed op heeft?

Groene werkomgeving - kantoor - tevreden werknemers - Multi Masters Group

De kracht van een groene werkomgeving

Wat verstaan we onder een groene werkomgeving? Van slechts enkele kamerplanten tot verticale tuinen of groene muren: hoe groot u het ook wil aanpakken, de aanwezigheid van planten heeft wel degelijk een effect op de gezondheid. Hebt u groen op kantoor, dan heeft dat een positief effect op de luchtkwaliteit, wat kan leiden tot een afname van symptomen zoals hoofdpijn en droge ogen. Resultaat: een comfortabelere werkomgeving voor uw medewerkers, waardoor ze zich beter in hun vel voelen. Bovendien hebben groene werkomgevingen bewezen stressverlagend te werken. Het rustgevende effect van de natuur kan zo de gemoedstoestand van uw werknemers verbeteren: minder stress, meer focus.

Een groene werkomgeving buiten de kantoormuren

Een groene buitenomgeving kan ook een grote impact hebben op de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Een wandeling in de frisse buitenlucht kan namelijk bijdragen aan een actieve levensstijl, wat op zijn beurt de vitaliteit en de energie van de medewerkers bevordert. Daarnaast heeft een groene werkomgeving buiten de kantoormuren een impact op de mentale gezondheid. Een (middag)pauze in een groene omgeving kan de mentale vermoeidheid verminderen en zo de concentratie verhogen.

De impact van een groene werkomgeving op de productiviteit

 • Verbeterde concentratie
  • Een groene werkomgeving kan afleiding verminderen en de concentratie verhogen. Medewerkers werken zo met meer focus en efficiëntie, wat de productiviteit verhoogt.
 • Verlaagd ziekteverzuim
  • Meer groen in de werkruimte kan het stressniveau verlagen, wat op zijn beurt zorgt voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid en een lager ziekteverzuim.
 • Verhoogde creativiteit
  • De rustgevende eigenschappen van groen in de werkomgeving kunnen de creativiteit van uw medewerkers stimuleren, wat kan leiden tot innovatieve oplossingen en frisse ideeën.
 • Hogere tevredenheid
  • Medewerkers die zich goed voelen op het werk zijn over het algemeen meer tevreden. Tevredenheid bij medewerkers gaat dan ook hand in hand met meer motivatie, betrokkenheid en productiviteit.
 • Verbeterde teamdynamiek
  • Een groene werkomgeving kan de samenwerking tussen uw medewerkers bevorderen. Gemeenschappelijke buitenruimtes of groene werkplekken binnen het kantoor kunnen ontmoetingen tussen werknemers stimuleren en de teamspirit versterken.
Groene werkomgeving op kantoor - Multi Masters Group

Hoe een groene werkomgeving creëren?

Een groene werkomgeving gaat veel verder dan gewoon enkele kleine plantjes neerzetten. Zowel binnen als buiten zijn er heel wat mogelijkheden om meer groen op de werkplek te voorzien.

 • Kamerplanten op bureaus en in gemeenschappelijke ruimtes. Denk hierbij aan varens, sanseveria’s, dracaena’s, aloë vera, cactussen, …
 • Een plantenmuur: hiermee scoort u ook punten op esthetisch vlak.
 • Natuurlijke lichtinval: grote raampartijen zorgen ervoor dat uw planten binnen voldoende lichtinval krijgen, maar ook uw medewerkers profiteren mee. Een lichtrijke omgeving is namelijk goed voor het mentale welzijn.
 • Zitplaatsen buiten: zelfs een simpel (picknick)bankje kan al genoeg zijn om uw medewerkers even naar buiten te lokken tijdens de middagpauze.
 • Een bedrijfstuin: wilt u het iets groter aanpakken? Overweeg dan een bedrijfstuin(tje) aan te leggen, waar uw medewerkers kunnen ontspannen en iets kunnen eten.

Green Masters

Een groene werkomgeving, zowel binnen als buiten, is dus niet alleen een investering in het welzijn van uw personeel, maar ook in het succes van uw bedrijf. Voor het onderhoud van al uw groene zones helpen onze green masters u met plezier voort.

Groene werkomgeving op kantoor zorgt voor tevreden en gemotiveerde medewerkers.
Terug naar boven