Eenvoudig energie besparen op kantoor: zo maakt u uw kantoorgebouwen energie-efficiënt

Energie besparen op kantoor: in een tijd waar we meer en meer milieubewust zijn en waar we ook steeds vaker voor financiële uitdagingen staan, is het geen verrassing dat u als bedrijf op zoek bent naar manieren om te besparen. En het liefst op een milieuvriendelijke manier. Iets waar u een grote impact mee kan bereiken, is de energie-efficiëntie in uw kantoorgebouwen optimaliseren. Onze divisie Maintenance Masters geeft u enkele eenvoudige tips om energie te besparen op kantoor.

Energie besparen op kantoor - blije mensen op kantoor

Schakel over op ledverlichting

Energie besparen op kantoor kan u op verschillende manieren doen. De meest voor de hand liggende manier is misschien wel het plaatsen van ledverlichting. Het is een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om energie te besparen. Vervang daarom uw traditionele gloeilampen (of andere lampen) door energiezuinige ledlampen. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan langer mee.

Wist u dat een ledlamp 85% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp? Vervangt u een gloeilamp door een ledlamp, dan loopt uw besparing op tot zelfs 90%. Een ledlamp gaat maar liefst 15 keer langer mee dan een gloeilamp, dus de duurdere aankoopprijs haalt u er al snel uit.

Zit u nog bij de juiste leverancier?

Veranderen van energieleverancier is heel eenvoudig en kan een grote impact hebben op uw energiekosten. Veel bedrijven blijven (te) vaak bij dezelfde leverancier en missen zo betere aanbiedingen. Vergelijk daarom het verschil tussen uw huidige leverancier en alternatieve leveranciers. Sommige leveranciers bieden zelfs verschillende tarieven voor energieverbruik op verschillende momenten op de dag. Snel vergelijken doet u onder meer via de V-test van de VREG.

Verbruik geen onnodige energie

Elke dag gaat heel wat energie verloren aan onnodige zaken. Koeling, verwarming, verlichting of apparaten die niet worden gebruikt, draaien toch overuren. Enkele tips:

  • Schakel alle computers en externe schermen volledig uit op het einde van de werkdag. Elektrische apparaten verbruiken amper 15% minder energie in stand-bymodus, dus zet uw desktops, laptops en monitors enkel in stand-by als u maar een paar minuten uw plaats verlaat. Anders schakelt u ze best volledig uit.
  • Ook koffiemachines, printers, magnetrons, scanners en andere machines zet u best uit op het einde van de werkdag.
  • Zijn uw laptops of andere apparaten volledig opgeladen? Haal de opladers dan uit het stopcontact.
  • Laat geen onnodige lichten branden, ook niet in de toiletten of in ongebruikte vergaderruimtes.
  • Leg niets op de radiatoren om belemmering van opwarming te voorkomen.
  • Uw kantoorruimtes dagelijks zo’n 15 minuten verluchten is veel energiezuiniger dan de ramen de hele dag open of op kiepstand te laten staan.

Zorg voor bewustwording op kantoor

Energie besparen op kantoor doet u niet alleen. Het grootste resultaat behaalt u als alle werknemers hun steentje bijdragen. Actieve bewustwording bij iedereen op kantoor is dan ook een echte must. Een bewustwordingscampagne op de werkvloer of het trainen van uw werknemers kan hen aanmoedigen om zelf meer te gaan opletten bij hun energieverbruik.

Kies voor laptops

Laptops verbruiken veel minder energie dan vaste computers. Volgens energids.be verbruikt een desktop die 8 uur per dag draait bijna 600 kWh en heeft hij een CO²-uitstoot van 175 kg/jaar. Een laptop die diezelfde 8 uur draait, verbruikt maar tussen 150 en 300 kWh en heeft een CO²-uitstoot van 88 kg/jaar.

Investeren in laptops voor uw medewerkers is dus zeker een aanrader. Meer nog, het komt ook de productiviteit ten goede, aangezien uw medewerkers ook vanop een andere locatie aan het werk kunnen. En zeg nu zelf, in een tijd van steeds meer telewerk is een laptop allesbehalve een overbodige luxe.

Denk twee keer na bij de inrichting van uw kantoor

Een goed doordachte kantoorindeling kan u heel wat besparen. Bureaus dichtbij grote raampartijen hebben een pak meer lichtinval, waardoor u uw verlichting niet zo vaak meer moet inschakelen. Overweeg zeker ook een kwalitatieve zonnewering bij (grote) raampartijen. Zo vermijdt u dat de airco te vaak moet draaien bij warme temperaturen.

Krijg advies op maat

Met deze eenvoudige tips kan u zelf al aan de slag om energie te besparen op kantoor. Natuurlijk zijn er ook heel wat andere manieren om energie te besparen op kantoor. Van een goede isolatie tot goed onderhouden HVAC-installaties, slimme gebouwtechnologie en groene stroom. Onze maintenance masters geven u graag advies op maat voor uw kantoorruimtes en onderhouden uw installaties met de beste zorg.

Terug naar boven