Kanaal reiniging op boten: maak kennis met de wereldreizigers van de schoonmaak

Kanaal reiniging op boten, het is een vak apart. Daarom heeft het schoonmaakbedrijf Cleaning Masters een speciaal team opgeleid voor deze opdrachten die zich afspelen op de grootste zeeschepen en baggerboten. In opdracht van klanten als Jan De Nul reizen deze cleaners de hele wereld rond.

“We hebben inderdaad al een stukje van de wereld gezien”, zegt Ibrahim Bakouri. Als inspecteur bij Cleaning Masters stuurt hij het team kanaalreinigers aan. “We doen dit inmiddels al zo’n 15 jaar. Uiteraard hebben we gewerkt in alle Belgische havens: Antwerpen, Zeebrugge en Oostende. Maar in opdracht van onze klanten reisden we ook al naar Turkije, Curaçao, Mumbay en Singapore.”
Dat klinkt aanlokkelijk. “Dat klopt, maar het zijn geen plezierreisjes”, zegt Ibrahim. “Het is hard werken. Onze opdracht moet klaar zijn voor de afgesproken deadline. Het kan niet de bedoeling zijn dat een boot niet kan uitvaren omdat wij niet klaar zijn.”

Het gespecialiseerde team van Cleaning Masters verzorgt overal ter wereld de kanaal reiniging op boten.

Kanaal reiniging op boten vraagt een grondige voorbereiding

Het uitvoeren van de opdracht is maar een deel van het werk. Ibrahim steekt heel veel tijd in de voorbereiding van elk project. “De klant bezorgt me het schema van de installatie op de boten. Daarbij geeft hij duidelijk aan wat hij van ons verwacht. Op basis van die informatie maken we een gedetailleerde planning op. Dag per dag plannen we in wanneer welke taak moet gebeuren.”

Ibrahim Bakouri stuurt het team van Cleaning Masters aan dat gespecialiseerd is in de kanaal reiniging op boten.

“Het zijn geen plezierreisjes. Kanaal reiniging op boten
is hard werken. Het is niet voor iedereen weggelegd.”

Eens de planning klaar, zorgt Ibrahim ervoor dat het juiste materiaal en de juiste mensen ter plaatse geraken. “Het materiaal lijkt op dat van de kanaalreiniging in gebouwen, met de nodige aanpassingen natuurlijk. Bij de inspectiecamera’s letten we onder meer op de dikte van de kabels. De borstelmachines moeten afgestemd zijn op de diameter van de te reinigen kanalen. Onze kist met het materiaal voor de kanaal reiniging op de boten vertrekt voor verre bestemmingen ongeveer een week op voorhand met het vliegtuig.”

Ibrahim en zijn collega voeren een kanaal reiniging uit op een van de boten van de klant.

Voor een ‘gewone’ opdracht stuurt Cleaning Masters een team van drie ‘masters’ naar het te reinigen schip. “We beschikken over een team van 12 vaste medewerkers die zijn opgeleid voor dit soort opdrachten. Daarnaast hebben we een pool van een tiental mensen die we flexibel kunnen inzetten, naargelang de noodzaak. Voor elk project bekijken we wie het meest geschikt is voor de opdracht en wie beschikbaar is.”

Avontuur

Kanaal reiniging op boten, het lijkt een avontuurlijke job. “Dat is het ook wel, maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Ten eerste zijn er de specifieke competenties die je moet beheersen. Er is natuurlijk de kanaal reiniging an sich, maar je moet ook een technische achtergrond hebben. Denk bijvoorbeeld aan het demonteren en terugplaatsen van een vals plafond.”

“Ten tweede is de omgeving waarin we werken heel specifiek. Het is niet zonder risico’s. Vaak gaat het om kleine, benauwende ruimtes. In die omstandigheden kan het kleinste foutje zware gevolgen hebben. Je wil niet meemaken dat er iets in brand vliegt. Je moet dus constant oog hebben voor het kleinste detail en volledig kunnen vertrouwen op je collega’s. Dat zijn toch zaken waarmee je moet kunnen omgaan. En tot slot is er natuurlijk nog het familiale aspect. Niet iedereen ziet het zitten om geregeld tien dagen van huis te zijn.”

Onder meer op dit type boten verzorgt Cleaning Masters de reiniging van de kanalen.

Intussen is Ibrahim helemaal klaar voor de volgende opdracht. “De bestemming is Hamburg, in het noorden van Duitsland. (lacht) Neen, exotisch kan je dat niet noemen, maar ik kijk er wel enorm naar uit.”

Wil je meer weten over Cleaning Masters? Klik op deze link.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op.

Terug naar boven