Master in de kijker: Tamara groeide door van poetsdame tot ‘ancien’ bij de inspectie

Van poetsdame tot inspectie: het verhaal van Tamara Janssens bij Multi Masters Group begon in 2004. 18 jaar later mag ze zich intussen tot de anciens rekenen. Tamara ging eerst aan de slag als poetsdame bij Cleaning Masters, maar na de geboorte van haar eerste kindje werden de onregelmatige uren steeds lastiger te combineren met haar gezin. Cleaning Masters kwam met een mooi voorstel. Tamara aanvaardde het en is nu een van de anciens bij de inspectie.

Hoe kwam Cleaning Masters op jouw pad?

Mijn mama heeft altijd gepoetst in de haven van Antwerpen, dus daar deed ik al af en toe een vakantiejob. Toen ik afstudeerde, werkte ik eerst twee jaar bij een andere schoonmaakfirma, maar de samenwerking verliep er niet zo vlot. Ik ging op zoek naar een nieuwe job en zo kwam ik bij Cleaning Masters terecht. Dat gebeurde via Nadine, iemand die hier al werkte en die ik kende. Toen ik werd aangenomen als poetsdame, mocht ik meteen voor haar ‘vlinderen’, dat was wel leuk.

Van poetsdame tot inspectie: Tamara maakt het waar bij Cleaning Masters, het schoonmaakbedrijf van Multi Masters Group.

‘Vlinderen’…?

Ja, dat noemen we hier zo. Als iemand bijvoorbeeld ziek uitvalt, is er een vaste vervanging voor die persoon. Dat is dus ‘vlinderen’: vaak heel vroege uren, zonder echt een vaste planning te hebben.

Van poetsdame tot inspectie: kwestie van de sprong te wagen

Hoelang heb je ‘gevlinderd’?

Dat heb ik vier jaar gedaan. Maar na de geboorte van mijn eerste kindje waren de vroege en onregelmatige uren te moeilijk te combineren. Ik was meteen eerlijk tegen de directie en zei dan ook dat ik het niet meer zou kunnen volhouden. Tijdens mijn zwangerschapsrust kwam plots de vraag van Cleaning Masters of ik de stap wou zetten naar inspectie. Ik heb wel even getwijfeld, want je krijgt plots veel meer verantwoordelijkheid, maar uiteindelijk besliste ik toch om de sprong te wagen. Iedereen aanvaardde me echt meteen.

“Cleaning Masters zag dat ik de verantwoordelijkheid zou aankunnen en gaf mij de kans.”

Een job met veel verantwoordelijkheid, dat is wel een mooie kans.

Ja, Cleaning Masters stelde het zelf voor. Ze zagen dat ik het in mij had om die verantwoordelijkheid op mij te nemen en gaven mij de kans. Het was natuurlijk een voordeel dat ik ervaring op de werkvloer had. Het is niet hetzelfde als je die ervaring niet hebt. Nu wist ik bijvoorbeeld al beter hoe ik met het schoonmaakpersoneel moest omgaan.

Van poetsdame tot inspectrice, Tamara maakt het waar bij het schoonmaakbedrijf Cleaning Masters.

Maar ervaring in inspectie had je nog niet?

Neen, en dat was ook helemaal geen probleem. De beste manier om het te leren, is om gewoon meteen aan de slag te gaan. En die kans gaven ze me. Het hielp wel enorm dat ik wist dat het inspectieteam achter mij stond. Ik kon altijd bij iemand terecht met vragen. En dat proberen we ook nu zo aan te pakken bij nieuwkomers. Zij hebben uiteraard ook veel vragen en we weten hoeveel het kan helpen als je die steun achter je hebt. Er heerst echt een familiale sfeer hier.

Wat zijn de grootste uitdagingen in je job?

De grootste uitdaging is om elke keer opnieuw goed personeel te vinden en om een goed contact met de klant te onderhouden. Ik blijf erbij, dat kan alleen maar dankzij een goede opvolging. Ik sta in het team ook wel bekend als iemand die kort op de bal speelt. Als je je twee of drie maanden niet laat zien bij de klant, komen de klachten vanzelf. Hoe meer je langsgaat en hoe meer aandacht je ze geeft, hoe meer ze zien dat je ermee bezig bent. Het is belangrijk dat de klant het gevoel krijgt ‘ze weten wat er zich op onze werkvloer afspeelt’.

Na de overstap van poetsdame tot inspectie: “We merken dat er meer appreciatie komt”

Ik heb de indruk dat je je hier echt wel goed voelt.

Anders zou ik hier ook al geen 18 jaar zitten, hé! (lacht) Maar ik merk ook de ambities van het bedrijf. Multi Masters Group zet er heel hard op in om te blijven groeien. Klantgerelateerd staan we ook sterk. We weten dat we misschien niet de goedkoopste firma zijn, maar wel de kwalitatiefste. Daar sta ik volledig achter. Dat elke dag anders is, maakt mijn job ook heel uitdagend. Er is zeker ook stress, maar dat heb je overal.

“Het inspectieteam stond altijd achter mij, dat hielp enorm.”

Voel je veel appreciatie voor je werk?

Zeker wel. En dat hebben we als inspectieteam ook aangegeven, dat er misschien wat vaker dankbaarheid mocht zijn, want onze job is niet altijd evident. Onze leidinggevenden luisteren echt naar de dingen die we hier zeggen, naar onze bezorgdheden. De laatste tijd merken we dat er veel meer appreciatie komt voor het werk dat we leveren. Maar ook de teambuildings helpen daarbij.

Hechte groep

Ik zie je al lachen… Vertel eens wat meer over die teambuildings.

Dat zijn er heel leuke! De laatste die we deden, was een antislipcursus. Maar we zijn ook al gaan karten en bowlen en ook etentjes zijn er af en toe. Dan voel je dat de groep echt samenhangt. Dat zijn momentjes waar je voelt dat wat je doorheen het jaar doet, ook effectief gewaardeerd wordt.

Tamara groeide bij schoonmaakbedrijf Cleaning Masters door van poetsdame tot inspectie.

Tot slot: hoe kijk je terug op je parcours? Zou je iets veranderen?

Heel positief, en neen, ik zou niets veranderen. Bij andere firma’s hoor je vaak dat je er als inspectie helemaal alleen voor staat. Dat is hier anders. Er is altijd iemand. Daarnaast wordt er rekening gehouden met ons privéleven. We hebben heel veel vrijheid in onze job met flexibele uren. Dat ik de kans kreeg om van poetsdame tot inspectie door te groeien, toont nog maar eens hoe hard het bedrijf inzet op zijn mensen.

Terug naar boven