Uw facilitaire diensten zelf beheren of ze uitbesteden? Dit zijn de voor- en nadelen

Steeds meer bedrijven kiezen voor het uitbesteden van hun facilitaire diensten in plaats van ze intern te blijven verzorgen. Het is een beslissing die een grote invloed heeft op de efficiëntie van uw bedrijf. Of het nu gaat om schoonmaak, beveiliging, catering, technisch of groenonderhoud: het uitbesteden van deze taken aan een professionele partner komt zo met zijn voordelen.

Uitbesteden van facilitaire diensten: de touwtjes uit handen (durven) geven

Wanneer u er als bedrijf voor kiest om uw facilitaire diensten uit te besteden, dan is het de bedoeling dat er een zorg van uw schouders valt. Dat u het zelf kan loslaten. Maar het uitbesteden van facilitaire diensten gaat soms nog gepaard met een angst om het los te laten. Om het uit handen te durven geven. Als u er als bedrijf voor kiest om de schoonmaak, het groenonderhoud, de beveiliging en andere diensten intern te houden, dan hebt u zelf de touwtjes in handen, al is dat lang niet altijd even efficiënt.

Facilitaire diensten uitbesteden of niet - ontdek de voordelen en de nadelen

Een goede en betrouwbare facilitaire partner zal ervoor zorgen dat u als klant continu op de hoogte bent van alles wat er zich afspeelt in uw gebouwen. En dat zonder dat u alles zelf hoeft op te volgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een gedreven inspectieteam, open communicatie, maar ook digitale tools waar u alles overzichtelijk kan meevolgen. Zo kan u zich concentreren op wat voor u echt belangrijk is, namelijk het runnen van uw bedrijf.

“Sinds de komst van Cleaning Masters gaat het bewonderenswaardig goed. We hoeven niets op te volgen. En dat is het doel van een samenwerking met een facilitaire partner.” (Marie Pierre Lambotte, Inkoopmanager bij Marichal Ketin)

U hoeft ziektes of vakanties niet zelf meer te vervangen

Met een facilitaire partner in huis heeft u niet alleen meer tijd over voor andere zaken door de dienstverlening op zich. U hoeft zich ook geen zorgen meer te maken over het personeelsbeleid van uw eigen medewerkers. Is er een ziekte of vakantie gepland? Dan zal uw partner dit zelf proactief oplossen met een tijdige vervanging. Een duurzame partner zal zijn personeel ook opleiden, zodat er in uw gebouwen telkens gewerkt wordt met de nieuwste technieken en de best mogelijke kennis en knowhow. Die is misschien niet beschikbaar binnen uw bedrijf zelf.

Is er materiaal kapot en is er nood aan vervanging of reparatie? Of moeten er producten bijbesteld worden? Ook dan neemt een facilitaire partner die zorg op zich. Hij regelt dit allemaal voor u.

“Cleaning Masters ontzorgt ons echt. Ik moet niet meer denken ‘Straks is het weer zomer, hopelijk wordt niemand ziek. Of wat met Kerstmis?’ Daarmee moet ik nu niet meer bezig zijn. Dat geeft me extra tijd voor andere zaken.” (Jens Jaecques, Facility manager bij CAW Noord-West-Vlaanderen)

Een externe facilitaire partner: een deel van uw team?

Kiest u voor een externe facilitaire partner, dan is er natuurlijk de angst om de eigen bedrijfscultuur te verliezen. Sommige bedrijven hebben er dan ook moeite mee om externe partners toe te laten in hun bedrijf, omdat het soms even kan duren vooraleer de medewerkers van een externe partner vertrouwd geraken met de waarden en normen van uw bedrijf.

Die integratie verloopt met een geëngageerde partner nochtans vlotter dan u zou denken. Het is zelfs zo dat de medewerkers van een facilitaire partner na verloop van tijd zelfs een echt deel gaan uitmaken van uw team, wat de productiviteit en de duurzaamheid van de samenwerking alleen maar ten goede komt.

“De cleaning masters die bij Etex aan de slag zijn, zijn echt een ‘part of the team’. Of ze nu een petje hebben van Cleaning Masters of Etex, het is ‘one happy family’, we spreken dezelfde taal.” (Stijn Van Hoof, Facility manager bij Etex)

Uitbesteden van facilitaire diensten: extra kost of besparing op langere termijn?

Natuurlijk kan ook het kostenplaatje niet ontbreken in de afweging om al dan niet te kiezen voor een facilitaire dienstverlener. Het is een van de factoren die het meest doorweegt in de beslissing om al dan niet een externe facilitaire partner aan te nemen. Is het uitbesteden van uw facilitaire diensten goedkoper dan alles intern te verzorgen? Kijken we enkel en alleen naar de kostprijs van de schoonmakers, klusjesmannen, bewakingsagenten, … dan is het antwoord niet altijd ‘ja’.

Maar daar tegenover staat de vraag wat u er allemaal voor terugkrijgt. En dan denken we op de lange termijn. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de kwaliteit van het geleverde werk. U hoeft geen investeringen te doen voor het opleiden en trainen van uw mensen. U heeft zelf een pak meer tijd over. Met dat alles in het achterhoofd, kunnen we wel stellen dat uw bedrijf op termijn zeker aan efficiëntie wint, en dus ook aan kostenefficiëntie.

“Een centraal aanspreekpunt en open communicatie, marktconforme prijzen, een kwalitatieve dienstverlening en flexibiliteit langs beide kanten. Als deze zaken er zijn, is er ook sprake van een duurzaam partnership. En dat is er zeker met Cleaning Masters.” (Jan Michiels, Facility coordinator bij Vivaldis Interim)

Een facilitaire partner als totaalpartner

Tot slot bespreken we nog de schaalbaarheid van de facilitaire dienstverlening. Een groot voordeel van het uitbesteden van uw facilitaire diensten. Heeft uw bedrijf meerdere vestigingen en zijn deze verspreid over het hele land? Dan zal een partner met landelijke dekking dezelfde, uniforme dienstverlening kunnen garanderen in al uw gebouwen.

“We hebben 35 sites. Ik kan niet altijd overal rondrijden om te controleren of alles wel goed gepoetst is. Dankzij zijn inspectiesysteem garandeert Cleaning Masters dat er overal goed gepoetst wordt.” (Johan Gerits, Facility manager bij APK Group)

Heeft u naast bijvoorbeeld schoonmaak ook nood aan een partner voor groenonderhoud of technisch onderhoud? Dan is het uitbesteden van uw facilitaire diensten aan een facilitaire partner eveneens een slim idee. U behoudt dezelfde contactpersoon voor de verschillende diensten en u kan bij problemen of vragen terecht bij één enkele partner.

Op zoek naar een partner die u al deze voordelen kan bieden?

Terug naar boven