Cisco Innovation Challenge: Construct Masters helpt River Cleanup aan hoofdprijs

Tijdens de vierde editie van de Cisco Belux Innovation Challenge is River Cleanup uitgeroepen tot de grote winnaar. De non-profitorganisatie overtuigde de jury met de EcoTwin, een container om plastic flessen in te zamelen voor recyclage. De EcoBin, het basismodel van de EcoTwin, is gemaakt door Construct Masters, onze divisie gespecialiseerd in las- en constructiewerken. Multi Masters Group is intussen al ruim 4 jaar een van de structurele partners van River Cleanup.

Thomas De Groote (links) en Arno Doggen van River Cleanup poseren voor de EcoBin.

Cisco Innovation Challenge 2023: IoT, Mobility & Smart Building

Cisco Belux is gespecialiseerd in de fabricage van (netwerk)hardware en in certificeringstrajecten voor netwerken en aanverwante technologieën. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf organiseert jaarlijks een Innovation Challenge, dit jaar met als thema ‘IoT, Mobility & Smart Building’.

Tijdens de driedaagse Challenge werken de deelnemers eerst twee dagen onder begeleiding van Cisco-coaches aan een oplossing voor een specifiek probleem. River Cleanup nam deel met als doel de inzameling van plastic te verbeteren en te digitaliseren. De derde dag worden de uitgewerkte oplossingen aan een jury gepresenteerd, waarna die de winnaar bekendmaakt.

Plastic recyclen

River Cleanup trok uiteindelijk aan het langste eind. “Jaarlijks belandt 11 miljard kilogram plastic in onze oceanen”, zegt Thomas De Groote, oprichter van River Cleanup, op de website van Cisco. “We pakken dat probleem aan door onze zwerfvuilacties, maar we willen de bevolking ook stimuleren om zoveel mogelijk plastic te recyclen. Als we mensen kunnen overtuigen om meer plastic te recyclen, zal er automatisch minder plastic in de rivieren en oceanen terechtkomen.” Daarom werden dus de EcoBins ontworpen.

En zo komen we bij de bijdrage van Multi Masters Group en Construct Masters. “Nicolas de Schutter, voorzitter van Multi Masters Group, steunt het project en Construct Masters heeft als partner voor de EcoBin – en eerder de River Skimmer – het eerste ontwerp gemaakt. De allereerste EcoBin is gemaakt in ons atelier in Stekene in amper 1 week tijd”, zegt manager Steven Lozie van Construct Masters.

EcoTwin wint Cisco Innovation Challenge 2023

River Cleanup kreeg de eerste prijs in de Cisco Innovation Challenge 2023 met de zogenaamde EcoTwin, het digitale broertje van de EcoBin. Die werd uitgerust met een sensor die registreert in hoeverre de container gevuld is. De opvolging kan daardoor worden geoptimaliseerd. De vrachtwagens dienen alleen langs de (bijna) volledig gevulde EcoBins te rijden en doen dit volgens de ideale route. Dankzij deze innovatie worden dus niet alleen veel meer plastic flessen gerecycled, de inzameling wordt ook flink vergroend.

Construct Masters lassen lasser

3 workshops voor verdere ontwikkeling

Hiermee is het innovatietraject echter niet afgelopen voor River Cleanup. De winnaar van de Cisco Innovation Challenge krijgt als prijs drie workshops onder begeleiding van de Cisco-coaches. Tijdens die bijeenkomsten zal de EcoTwin nog verder geoptimaliseerd worden. “We gaan dit eerste model nu onder de loep nemen om te kijken hoe we het kunnen verbeteren”, bevestigt Steven Lozie.

De uiteindelijke bedoeling is om de EcoTwin massaal te gaan produceren. Via plaatsing bij bedrijven en gemeenten ontstaat op die manier een netwerk van inzamelpunten voor plastic flessen. Op die manier zorgen we er met zijn allen voor dat er veel minder plastic in onze rivieren en oceanen terechtkomt.

Terug naar boven