River Skimmer van Construct Masters haalt afval uit Dok Noord in Gent: “Een uniek project”

Vrijdag 28 oktober werd in Gent de tweede River Skimmer te water gelaten. 2,5 jaar geleden werd de eerste versie geïnstalleerd in Merksem, nu was het dus de beurt aan Dok Noord in Gent. Net als de eerste River Skimmer is ook deze ontworpen door Construct Masters.

River Skimmer 2.0 in Gent

De River Skimmer 2.0 is een verbeterde en grotere versie van de eerste River Skimmer. Dankzij innoverende technologie verzamelt hij non-stop drijvend afval en maakt zo doelmatig het water proper.

CEO en oprichter van River Cleanup Thomas De Groote liet de machine in aanwezigheid van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq te water. “We schatten dat we per jaar 1 ton plastic uit het water kunnen halen met de River Skimmer. Dat is ons doel”, zegt Thomas De Groote.

Inhuldiging van de River Skimmer in Gent, een ontwerp van Construct Masters.

Waarin verschilt deze versie nu met de eerste? “De River Skimmer 2.0 is dubbel zo groot, heeft 2 motoren, werkt met een ander drijfsysteem en heeft een effectievere afsluitklep. Ook de algemene ergonomie en veiligheid van de machine is nog extra verbeterd.”

River Skimmer Gent: ter ondersteuning van River Cleanup ontwikkeld

Onze specialisten van Construct Masters ontwikkelden op vraag van de organisatie River Cleanup een grotere River Skimmer voor in Gent. Manager Steven Lozie legt uit. “Samen met het team van Construct Masters zorgden we voor het design en de ontwikkeling van de machine. Nadien installeerden we de River Skimmer in Dok Noord in Gent.”

Thomas de Groote (River Cleanup) bij de River Skimmer in Gent. Die River Skimmer is ontworpen door Construct Masters.

“Voor Construct Masters is dit eerder een uitzonderlijk project dat we ter ondersteuning van River Cleanup toch in handen namen. Een van de belangrijkste elementen van de River Skimmer? We moesten ervoor zorgen dat hij bijna geen onderhoud meer nodig heeft. Deze machine heeft ook een dubbele motor, waardoor de capaciteit veel groter is.”

“Oplossingen in plaats van problemen”

Thomas De Groote is erg te spreken over de samenwerking met Construct Masters. “Die verliep heel vlot. Steven Lozie stond in voor de algemene coördinatie en finetuning van het project. Alles was heel professioneel, resultaatgericht en er werd altijd gedacht in oplossingen in plaats van problemen.”

“Daarnaast is de River Skimmer ook een uniek project. Het is iets wat nog nooit iemand heeft gedaan, dus in dat opzicht is het ook moeilijk om op onbekend terrein iets te maken dat relevant is en ervoor te zorgen dat het ook effectief doet waarvoor het ontworpen is.”

De River Skimmer in Gent, een ontwerp van Construct Masters (divisie van Multi Masters Group).

De samenwerking opent misschien wel nieuwe deuren in de toekomst. “De gesprekken over een derde versie zijn nog bezig. Eerst gaan we zien hoe deze versie het doet en dan volgt er een evaluatie.”

CO2-neutraal

De River Skimmer is overigens volledig CO2-neutraal. “Op basis van het vermogen van de motoren berekenen we hoeveel energie dit opslorpt”, zegt Thomas De Groote. “Daardoor weten we hoeveel CO2-uitstoot dit vergt. Samen met CO2logic zorgen we ervoor dat die uitstoot volledig gecompenseerd wordt door elders op de planeet de uitstoot te verminderen.”

De opvolging zal gebeuren door de organisatie DOKano, die in het verleden al vaker met behulp van kano’s afval uit Dok Noord in Gent heeft gehaald. Het opgehaalde afval dat wordt opgehaald door de River Skimmer in Gent wordt verwerkt door onze partner Renewi waardoor de river plastics en andere waardevolle materialen een tweede leven kunnen krijgen.

Terug naar boven