River Skimmer van Multi Masters Group en River Cleanup houdt Dok van Merksem afvalvrij

Vanmiddag is in Merksem (Antwerpen) de River Skimmer voorgesteld. Het is de eerste machine in zijn soort in België. Ze verzamelt het drijvende afval in het Dok, een zijarm van het Albertkanaal. “Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen zwerfvuil”, zegt Thomas De Groote van River Cleanup. “Een stap die we niet hadden kunnen zetten zonder de steun van Multi Masters Group.”

River Cleanup vzw is een organisatie die als missie heeft om rivieren en hun oevers zwerfvuilvrij te maken. Een enorme opdracht: wereldwijd komt jaarlijks 8.000.000.000 kg afval in het water terecht. “Onze ambitie is om dat getal naar 0 terug te brengen. Dat gaat natuurlijk niet in één keer.”

Thomas De Groote van River Cleanup is blij met de River Skimmer die werd ontwikkeld door de Multi Masters Group.
Thomas De Groote van River Cleanup is duidelijk in de wolken met de River Skimmer die werd ontwikkeld door Multi Masters Group.

River Cleanup en Multi Masters Group

Een van de partners van River Cleanup is Multi Masters Group. “We hebben samen al een zwerfvuilactie in het Rivierenhof in Deurne georganiseerd”, zegt Nicolas de Schutter, voorzitter van Multi Masters Group. “Wegens corona zijn massaevenementen uit den boze. Daarom hebben we naar een alternatief gezocht. Samen met River Cleanup hebben we besloten om het afvalprobleem aan te pakken in het Dok van Merksem, gelegen tussen ons huidige hoofdkantoor aan de Westkaai en onze toekomstige hoofdzetel aan de Oostkaai in Merksem.”

River Skimmer

De oplossing voor het probleem in Merksem draagt de naam River Skimmer. Deze baanbrekende technologie zuivert maar liefst 500 liter water per minuut. “We hebben acht maanden gewerkt om deze machine volledig gebruiksklaar te krijgen. De eerste versie hebben we laten overkomen uit de Verenigde Staten. Die bleek echter niet aangepast aan de specifieke situatie in het Dok.”

De werking van de River Skimmer wordt toegelicht met behulp van tennisballen (als alternatief voor drijvend zwerfvuil).
Tijdens de voorstelling van de River Skimmer werd zijn werking toegelicht met enkele tennisballen als drijvend zwerfvuil.

Construct Masters

Het waterniveau in deze zijarm van het Albertkanaal stijgt en daalt voortdurend door de drukke binnenvaart en de sluis van Wijnegem. “De specialisten van onze divisie Construct Masters hebben de machine ontmanteld en een volledig nieuwe, drijvende River Skimmer gebouwd. Nu is het systeem helemaal klaar om het Dok afvalvrij te maken en te houden”, zegt Nicolas de Schutter.

Het team van Multi Masters Group onder leiding van Nicolas de Schutter (rechts).
Voorzitter Nicolas de Schutter (rechts) en enkele leden van het Multi Masters Group-team die de River Skimmer ontwikkelden.

River Skimmer aan het MAS en in Gent

Er worden volop plannen gesmeed om ook elders in België een River Skimmer te installeren. “Nog dit jaar willen we zowel aan het MAS in Merksem als in Dok Noord in Gent een gelijkaardige, grotere machine installeren”, zegt Thomas De Groote.

River Cleanup kijkt ook over de grenzen. Ook daarbij kan Multi Masters Group helpen. “Ons Franse moederbedrijf Samsic volgt dit initiatief met heel veel belangstelling. Er is interesse om de acties van River Cleanup te steunen in alle landen waar wij actief zijn, zo’n 25 in totaal”, zegt Nicolas de Schutter.

Thomas De Groote ziet het graag gebeuren. “We zijn enorm blij met de steun van Multi Masters Group. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn. We kunnen hen dan ook niet genoeg bedanken.”

De inhuldiging van de River Skimmer kreeg heel wat weerklank in de media:

Terug naar boven