Facility in healthcare: Cleaning Masters volgt het voorbeeld van zijn moederbedrijf Samsic

Facility in healthcare, het is geen nieuwe wereld voor Samsic. Ons Franse moederbedrijf is al meer dan 20 jaar actief is in de zorgsector. Meer zelfs, het groeide doorheen de jaren uit tot een van de belangrijkste spelers in de sector. Cleaning Masters sluit zich aan bij de ontwikkelde expertise van Samsic en voert dezelfde diensten uit. Met onder meer klanten als het Universitair Ziekenhuis Gent, het Institut Jules Bordet en Ziekenhuis Geel ondersteunt Cleaning Masters zijn klanten in de gezondheidszorg al meer dan tien jaar.

Facility in healthcare - schoonmaak patiëntenkamer in ziekenhuis - Cleaning Masters

De servicemedewerker: een onmisbare schakel in facility in healthcare

Private en publieke zorginstellingen besteden steeds meer diensten uit die niet onder medische handelingen vallen. Zo kunnen ze zich opnieuw richten op hun kernactiviteit: de zorgverlening. Met een omzet van 66 miljoen euro (waarvan 48 miljoen euro in Frankrijk en 18 miljoen euro in de rest van Europa) is Samsic Santé een van de belangrijkste spelers in de sector. Laïla Cheurfi, de directeur-generaal die Samsic Santé in 2001 oprichtte, schetst hoe het bedrijf zorginstellingen steeds meer ontzorgt.

“Ons verhaal begon bij privéziekenhuizen, waar ze ons vroegen om de eindschoonmaak van operatiekamers te verbeteren. Al heel snel moesten we overgaan tot de overname van medewerkers die er werken als servicemedewerkers”, vertelt Laïla Cheurfi. “De servicemedewerkers vormen een onmisbare schakel in de zorg voor de patiënt en bijgevolg voor een succesvol ziekenhuisverblijf.”

Facility in healthcare: ontzorging in 4 stappen

1. Ervaring in bio-reiniging

Schoonmaak van de ontvangstruimte, de patiëntenkamers en het operatiekwartier: de servicemedewerkers zorgen voor netheid tot in de kleinste hoekjes. Van vloer tot plafond, muren, ramen, sanitair, bedden en nachtkastjes, geen detail wordt vergeten. “Voor sommige instellingen ontsmetten we zelfs de medische hulpmiddelen in de operatiekwartieren. Aan het einde van de operatie halen we het bevuilde materiaal ook op.”

Facility in healthcare - schoonmaak operatiekamers - Cleaning Masters

2. Expertise in hotelservice

Facility diensten in de healthcare sector is veel meer dan alleen schoonmaak. Samsic Santé is ook een grote hulp voor het zorgpersoneel, legt Laïla Cheurfi uit. “We kunnen de patiënten fysiek verwelkomen en naar de kamers begeleiden. De servicemedewerkers verzorgen bovendien de maaltijden en tussendoortjes op de kamer en zijn een hele dag een belangrijk aanspreekpunt voor de patiënt.”

3. Kennis van afvalbeheer

Daarnaast is Samsic Santé ook verantwoordelijk voor de afvalinzameling. Een belangrijk onderwerp in de gezondheidszorg dat een perfecte kennis van de normen vereist, vooral met betrekking tot Risicohoudend Medisch Afval (RMA). “We gebruiken verschillende containers om afval te sorteren. Bovendien zijn we ook de tussenpersoon met de leverancier die verantwoordelijk is voor de ophaling, behandeling en terugwinning van het afval. Zo vormen we de schakel tussen de instelling en de leverancier.”

4. Verbonden en geoptimaliseerde diensten

Verhoogt de betrokkenheid van een facilitaire dienstverlener, dan heeft dat ongetwijfeld een positieve impact op de activiteiten. “Door patiënten te verwelkomen en in hun kamers te installeren, hebben de servicemedewerkers realtime informatie over de stromen van de instelling”, vertelt Laïla Cheurfi.

“Bovendien zijn de karren voor bio-reiniging van de servicemedewerkers aangesloten: met een tablet hebben ze alle protocollen, de lijst van uit te voeren taken, de te ruimen kamers etc. bij de hand. Zo kunnen we prioriteiten stellen binnen de taken, onze middelen inzetten op het juiste moment en de juiste plaats, de werklasten beoordelen en op die manier de efficiëntie verhogen.”

Facility in healthcare - schoonmaak consultatieruimte in ziekenhuis - Cleaning Masters

Cleaning Masters trekt expertise van facility in healthcare door

De verkregen knowhow en kennis in de verschillende ziekenhuizen trekt Cleaning Masters door om ook de farmaceutische sector bij te staan en ook daar voor de nodige reinigingsprocessen te zorgen. Heel wat farmaceutische bedrijven, labo’s en onderzoekscentra in onze drie gewesten doen beroep op Cleaning Masters voor het reinigen van hun cleanrooms en aanverwante delicate zones.

De getrainde en gemotiveerde cleaning masters zijn er soms zelfs gemachtigd om opleidingen te geven aan het nieuwe personeel van de klant. Zo zorgen ze er in totaal partnership voor dat de GMP-eisen (Good Manufacturing Practice: het kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie) conform uitgevoerd worden.

Terug naar boven