Kantoor schoonmaken: steeds meer mensen willen dat het tijdens de werkuren gebeurt

Wanneer wil jij dat men jouw kantoor komt schoonmaken? Tijdens de kantooruren of liever wanneer je niet aanwezig bent? Uit onderzoek is gebleken dat er een groot verschil is in de antwoorden voor en na de coronacrisis.

Coronacrisis als keerpunt

Voor de pandemie waren de antwoorden heel eensluidend: bijna iedereen wilde dat zijn werkplaats werd schoongemaakt buiten de kantooruren. Daar is verandering in gekomen. Werknemers die na een periode van noodgedwongen telewerken teruggekeerd zijn naar kantoor, willen dat het daar even hygiënisch en veilig is als thuis. Veel mensen beseften na de coronacrisis het belang van een propere werkomgeving.

Kantoor schoonmaken tijdens de kantooruren biedt veel voordelen - Cleaning Masters

Een recente rondvraag in Vlaanderen heeft ons geleerd dat bijna de helft van de respondenten wil dat de schoonmakers hun kantoor gaan schoonmaken tijdens de werkuren. In Frankrijk voerde de sectororganisatie Le Monde de la Propreté een grootschaliger onderzoek uit. Daaruit bleek dat liefst 7 op 10 Fransen willen dat de schoonmaak zichtbaarder wordt. Tijdens de kantooruren dus.

Kantoor schoonmaken tijdens de werkuren biedt tal van voordelen

De voordelen van overdag poetsen zijn talrijk. Zowel voor het schoonmaakpersoneel als voor de klant.

Cleaning Masters reinigt uw bedrijfsgebouw met aandacht voor kwaliteit en veiligheid.

Positieve invloed op klantenrelaties en klantentevredenheid

Overdag werken bevordert een nauwere relatie tussen de facilitaire dienstverlener en zijn klant en draagt aanzienlijk bij tot de tevredenheid van de gebruikers. Een onderzoek in Frankrijk van Amnyos in opdracht van Fare Propreté en FEP toonde aan dat 84% van de respondenten vindt dat het overdag schoonmaken van hun kantoor een directe positieve invloed heeft op hun professionele leven.

De voordelen van ‘dagschoonmaak’ zijn legio:

  • Diensten die tijdens kantooruren worden uitgevoerd, stellen de klant en/of gebruiker in staat om alles makkelijker op te volgen en onmiddellijk feedback te geven over de kwaliteit van de dienstverlening. De facilitaire dienstverlener kan zo de behoeften van de gebouwgebruikers begrijpen en proactief de nodige aanpassingen uitvoeren.
  • Overdag werken maakt de schoonmakers zeer reactief en flexibel. In geval van een incident bieden zij onmiddellijk oplossingen. Zo zorgen ze voor een continue netheid tijdens hun werkuren. Is er een kopje koffie gevallen, geen probleem, de schoonmaker is in de buurt en ruimt alles onmiddellijk op.
  • Door de voorkeur te geven aan het overdag schoonmaken van het kantoor wordt de communicatie tussen klant en facilitaire dienstverlener verbeterd en worden de relaties met de klanten sterk bevorderd.
Schoonmaak refter - Cleaning Masters

Betere leef- en werkomstandigheden voor het schoonmaakpersoneel

Het kantoor schoonmaken overdag biedt tal van voordelen voor het personeel van de facilitaire dienstverlener. De schoonmakers hoeven niet meer ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat te werken, wat de job aantrekkelijker maakt:

  • Overdag werken is beter verenigbaar met een gezinsleven.
  • Door de schoonmaakteams uit de schaduw te halen en hun werk meer zichtbaar te maken, voelen zij zich meer geapprecieerd. Dat heeft een positieve invloed op de motivatie.
  • Schoonmaken tijdens de kantooruren is veiliger. ’s Avonds laat of ’s ochtends vroeg is de schoonmaker meestal alleen in een gebouw. Wanneer er zich een ongeval voordoet, is er niemand in de buurt om hulp te bieden. Overdag werken biedt meer zekerheid waardoor de beroepsrisico’s worden beperkt.

Deze gunstige factoren leiden ertoe dat het voor facilitaire dienstverleners makkelijker wordt om gemotiveerde mensen aan te werven, te ontwikkelen en te behouden. De absenteïsme- en verloopcijfers varen er wel bij.

Kantoor schoonmaken tijdens de werkuren geeft tal van voordelen - Cleaning Masters

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Het kantoor schoonmaken tijdens de werkuren helpt bij het realiseren van de MVO-doelstellingen. Deze aanpak bevordert niet alleen het welzijn en de gezondheid van de dienstverleners. Hij is ook milieuvriendelijker:

  • Schoonmaakpersoneel dat overdag werkt kan gebruikmaken van het openbaar vervoer. Of is eerder geneigd om de fiets te nemen. Het gebruik van de auto wordt dus beperkt.
  • De klanten optimaliseren het gebruik van hun gebouwen door te besparen op elektriciteit en door de toegang en de beveiliging van de infrastructuur te vereenvoudigen.

Kantoor schoonmaken tijdens of buiten de kantooruren: goed overleg is cruciaal

Wat is de beste optie voor jouw bedrijf? Het kantoor schoonmaken tijdens of buiten de werkuren? De beste manier om dit te weten te komen, is dit te bespreken met je facilitaire partner. Een bedrijf als Multi Masters Group weegt samen met jou de voor- en nadelen af en helpt je graag bij het nemen van de juiste beslissing.

Terug naar boven