Ongediertebestrijding in de horeca: voorkomen is beter dan genezen

Ongedierte in uw horecazaak is niet alleen een slechte zaak voor het imago en de reputatie van uw zaak, het heeft ook een invloed op uw gezondheid, die van uw medewerkers én die van uw klanten. Bovendien gaat het gepaard met heel wat ongewenste kosten tot, in extreme gevallen, zelfs de sluiting van uw zaak. Dankzij preventieve ongediertebestrijding door een professionele partner als Hygi Masters kan u deze problemen in uw horeca-zaak gelukkig vermijden.

Wat zijn de meest voorkomende soorten ongedierte in horecazaken?

Ongedierte kan voorkomen op verschillende plekken, maar in horecazaken, waar er met eten en drank wordt gewerkt, is de kans op ongewenste bezoekers groot. Muizen en ratten zijn de meest voorkomende knaagdieren in horecazaken. U vindt ze vaak terug in opslagruimtes of keukens, waar veel voedsel ligt. Muizen en ratten kunnen niet alleen schade toebrengen aan uw infrastructuur en voorraden, ze verspreiden ook allerlei ziektes. Daarnaast kunnen ook – vooral in de zomermaanden – vliegen voor problemen zorgen. Vooral in de zitgedeeltes en bij afvalbakken.

Hygi Masters - ongediertebestrijding in de horeca

In warme en vochtige omgevingen kan u ook kakkerlakken terugvinden. Denk daarbij maar aan keukens. Ze kunnen al snel een plaag worden, die moeilijk te bestrijden is zonder professionele hulp. In voorraadkasten en opslagruimtes waar veel voedsel wordt bewaard, let u best op voor motten. Ze kunnen snel voorraden aantasten. Net als mieren, die vaak te vinden zijn op plaatsen waar zoetigheid of gemorst voedsel aanwezig is.

Op welke plaatsen komt het meeste ongedierte voor in horecazaken?

De hotspots voor ongedierte in horecazaken zijn keukens en opslagruimtes. In keukens is het vaak warm en vochtig en zijn er uiteraard veel voedselresten aanwezig. Opslagruimtes of voorraadkasten kampen dan weer met ongedierte door onvoldoende afgedichte voedselverpakkingen. Ook afvalbakken die niet goed zijn afgesloten en waar etensresten achterblijven, vormen een broedplaats voor ongedierte.

Verder nestelt ongedierte zich ook in kelders en kruipruimtes. Vaak zijn deze donkere en soms vochtige ruimtes een aantrekkelijke locatie voor knaagdieren. En ook via ventilatiesystemen kan ongedierte binnendringen, net als door slecht afgesloten deuren en ramen.

Waarom ongediertebestrijding in de horeca nodig is

De oorzaken waarom ongedierte zich nestelt in horecazaken zijn divers. We geven u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:

  • Onvoldoende schoonmaak: slecht of niet schoonmaken en het laten liggen van (gemorste) etensresten.
  • Slecht afvalbeheer: vuilzakken en vuilnisbakken die niet voldoende worden afgesloten.
  • Slecht technisch onderhoud: een gebrek aan regelmatig onderhoud, zoals het dichten van scheuren of gaten.
  • Waterlekken: stilstaand water dat insecten aantrekt.
  • Onvoldoende groenonderhoud: onverzorgde planten en struiken.
  • Ongeschikte opslagruimtes: voedsel opslagen in niet afgesloten of vochtige plaatsen.
  • Geen preventieve maatregelen: het niet inschakelen van een professionele partner die kritieke punten kan identificeren en behandelen.
Ongediertebestrijding - horeca - Hygi Masters - bestrijding van knaagdieren en insecten - keuken - lokaas

Preventieve ongediertebestrijding in de horeca als basis

Bent u de uitbater van een horecazaak? Dan verplicht het voedselagentschap u om een ongediertebestrijdingsplan op te stellen. Naast het feit dat het verplicht is en u dus wettelijk in orde bent, creëert het ook een gevoel van rust. U kan gerust zijn dat u goed beschermd bent tegen ongedierte.

Een effectieve ongediertebestrijdingsstrategie begint met preventie. Hygi Masters gelooft sterk in het implementeren van preventieve maatregelen om te voorkomen dat ongedierte überhaupt een kans krijgt om binnen te dringen. De ongediertebestrijders van Hygi Masters doen echter veel meer dan muizen, ratten, wespen en ander ongedierte bestrijden. Op basis van hun jarenlange ervaring stellen zij u graag een veilige en milieuvriendelijke preventieve aanpak voor.

Terug naar boven