Duurzaamheidsrapport 2023: ontdek de initiatieven en resultaten van Samsic en Multi Masters Group

Samsic heeft zijn Duurzaamheidsrapport 2023 voorgesteld. In het rapport van ons Franse moederbedrijf worden zowel de doelstellingen, de initiatieven als de resultaten op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) toegelicht. En of MVO en duurzaamheid belangrijk zijn. Stéphanie Delamarre, Directeur MVO & Duurzame ontwikkeling bij Samsic, verwoordt het als volgt: “De sterke relatie tussen het concurrentievermogen van organisaties en hun duurzaamheid wordt steeds duidelijker.”

Duurzaamheidsrapport 2023 - Samsic - Multi Masters Group - Sustainability report 2023

De mens staat centraal

Als we het hebben over MVO en duurzaamheid, dan denken we uiteraard aan het klimaat. Op dat vlak heeft Samsic heel duidelijke doelstellingen. Maar om die te bereiken, legt ons Franse moederbedrijf de focus op de mens. “In een tijd van maatschappelijke veranderingen is het belangrijk om in te zetten op onze grootste kracht: onze mensen”, zegt Thierry Geffroy, CEO van Samsic Group, in het Duurzaamheidsrapport 2023.  “Dit is essentieel als we willen blijven groeien en de nieuwe uitdagingen van deze tijd willen aangaan, terwijl we tegelijkertijd onze identiteit willen behouden.”

Samsics MVO-doelstellingen

Met een weloverwogen MVO-strategie wil Samsic bijdragen aan de realisatie van 10 Duurzaamheidsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties. Het gaat om:

 • Goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
 • Kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
 • Gendergelijkheid (SDG 5)
 • Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)
 • Industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9)
 • Ongelijkheid verminderen (SDG 10)
 • Duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11)
 • Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12)
 • Klimaatactie (SDG 13)
 • Leven op het land (SDG 15)

4 pijlers en 13 engagementen

Om deze SDG’s te realiseren heeft Samsic 4 pijlers afgebakend:

 1. Verantwoorde en innovatieve diensten leveren
 2. Het potentieel van onze middelen vrijmaken en onze talenten koesteren
 3. Bijdragen aan het behoud van ons milieu
 4. Bijdragen aan de ontwikkeling van een solidaire en duurzame samenleving

Aan elke pijler zijn een aantal engagementen gekoppeld, 13 in totaal. Die zijn van toepassing in alle 27 landen waar Samsic actief is. Dus ook in België bij Multi Masters Group. Welke engagementen aan de 4 pijlers gekoppeld zijn, ontdekt u in het Duurzaamheidsrapport 2023.

Duurzaamheidsrapport 2023: de resultaten

Wie doelstellingen afbakent en daar initiatieven aan koppelt om ze te bereiken, gaat natuurlijk ook de resultaten analyseren. In het Duurzaamheidsrapport 2023 presenteert Samsic mooie realisaties uit verschillende landen.

In Portugal ontving Samsic Facility de hoofdprijs in de categorie ‘Efficient Operation’ tijdens de Intelligence for Maintenance-top in Lissabon. In het Verenigd Koninkrijk werd JPC by Samsic als laureaat gekroond in de categorieën ‘ESG Partner’ en ‘Partner for Sustainable Development’ tijdens de Premises & Facilities Management Awards. Onze Poolse collega’s werden beloond met het ‘Nature-friendly company’-certificaat. En in Frankrijk prijkt Samsic op de tweede plaats in de rangschikking van de ‘Innovation leaders’ in de categorie ‘Professional services’.

Inclusie en strijd tegen ongeletterdheid

Die prijzen en bekroningen zijn uiteraard mooi, maar er is nog veel meer. In de facilitaire sector zijn veel laaggeschoolden aan het werk. Daarom zet Samsic sterk in op de strijd tegen ongeletterdheid. Inmiddels hebben al meer dan 600 werknemers beter leren lezen en schrijven dankzij de #stopillettrisme-actie.

Ook inclusie staat hoog op de prioriteitenlijst binnen onze groep. Zo gaf Samsic in 2023 alleen al in Frankrijk liefst 184 personen met een handicap een vast contract. In het Duurzaamheidsrapport 2023 vindt u nog tal van voorbeelden uit de 27 landen waar Samsic actief is.

+65% ecologische producten en materialen

Als grootste afdeling van Samsic buiten Frankrijk kan Multi Masters Group zich uiteraard niet onbetuigd laten. In het rapport worden ook enkele van onze initiatieven en realisaties onder de aandacht gebracht. Zo vindt u in het Duurzaamheidsrapport 2023 bijvoorbeeld een bijdrage over ons gebruik van milieuvriendelijke producten en materialen. Dat is tussen 2021 en 2023 met liefst 65% gestegen. Een prestatie waar we trots op mogen zijn.

Een ander initiatief is onze samenwerking met de organisatie Made Blue. Door het gebruik van de schoonmaakmachine I-mop verzamelen de schoonmaakteams van Samsic en Multi Masters Group automatisch schoon drinkwater voor projecten in ontwikkelingslanden. In totaal konden we zo meer dan 6 miljoen liter water aan het goede doel schenken.

En dan zijn er nog tal van duurzame initiatieven die dit jaar niet aan bod kwamen in het Duurzaamheidsrapport. Denk maar aan onze samenwerking met River Cleanup en onze steun aan de dorcasgazellen.

Ontdek nog meer in het Duurzaamheidsrapport 2023

Als u nog meer te weten wil komen over de duurzame inspanningen van Multi Masters Group en Samsic (denk bijvoorbeeld aan het ‘Caring for forests’-project), klik dan op onderstaande knop.

Terug naar boven