Cleaning Masters gaat samen met River Cleanup de strijd aan tegen single use plastics

Single use plastics, simpelweg wegwerpplastics, zijn plastics die voor eenmalig gebruik of voor een heel korte periode worden gebruikt. Denk maar aan plastic wegwerpbekers, rietjes, flessen, verpakkingen, koffiecapsules, enzovoort. De lijst is eindeloos en de impact ervan op het milieu en onze gezondheid is enorm. Plastic dat we wegwerpen, valt vroeg of laat uit elkaar in kleinere stukjes. Kleiner dan een halve centimeter zelfs. Microplastics, zoals we ze noemen. Vaak niet zichtbaar voor het blote oog, en ze zitten overal.

Microplastics hopen zich niet alleen op in ons milieu, denk maar aan de bodem van de oceaan. Ze vinden ook hun weg naar ons lichaam. Via voeding, flessenwater en zelfs via de lucht komen ze ons lichaam binnen. En dat tot wel 5 gram per week. Microplastics hebben dus zeker een aanzienlijke impact op zowel onze planeet als onze gezondheid.

Single use plastics - vervuiling - pollution - water - strand - oceaan

Een grondige analyse van single use plastics binnen Cleaning Masters

Om het MVO-beleid van onze organisatie extra kracht bij te zetten, gaat Cleaning Masters, in samenwerking met River Cleanup, de strijd aan met single use plastics. Hoe we dat doen? Door het stap voor stap aan te pakken.

Eerst nam River Cleanup een enquête af bij de inspecteurs en inspectrices van Cleaning Masters. Daaruit bleek onder andere dat er een hoge bezorgdheid is bij onze medewerkers over plasticvervuiling en microplastics, maar dat er ook een hoge bereidheid is om de gewoontes aan te passen. Maar over welke gewoontes gaat het dan?

single use plastics - opleiding - River Cleanup - Cleaning Masters

Daarvoor voerde River Cleanup een scan uit over de algehele werking van Cleaning Masters. Alle bronnen van single use plastics werden geïdentificeerd, besproken en onderworpen aan een impact/effort-analyse.

‘Team Merksem’ vindt goede oplossingen en wint interne wedstrijd

Na het toelichten van de cijfers en resultaten werden de inspecties van Cleaning Masters onderverdeeld in verschillende teams. Tijdens een onderlinge wedstrijd moest elk team zoveel mogelijk goede voorstellen doen om de problemen die uit de scan naar boven kwamen, op te lossen. River Cleanup trad op als jury en riep Team Merksem (zie foto) uit tot winnaar. Op basis van de input van alle teams werd een concreet actieplan opgesteld om single use plastics binnen onze schoonmaakdivisie fel te verminderen.

Single use plastics - Cleaning Masters - Team Merksem

Cleaning Masters neemt concrete initiatieven tegen single use plastics

Het actieplan omvat verschillende oplossingen voor het verwijderen van heel wat bronnen van plasticgebruik. Zo willen we:

  • zoveel mogelijk gebruikmaken van 5 liter-flessen of oplosbare tabs in plaats van wegwerpflessen van 1 liter;
  • de stock in onze voorraadkasten beter en visueel in kaart brengen om een teveel aan bestelde materialen en producten te vermijden;
  • ons totale plasticgebruik in aantal kilogram in kaart brengen en op basis daarvan concrete doelen stellen;
  • het afvalbeleid ook bij onze klanten optimaliseren door o.a. tips & tricks te delen;
  • plastic verpakkingen voor werkkledij, schoonmaakproducten, poetskarren vervangen door duurzame verpakkingen;
  • het bewustzijn bij onze medewerkers vergroten en hun verantwoordelijkheidsgevoel aanspreken dankzij communicatiecampagnes en opleidingen;
  • overmatig doseren counteren door doseerpompen te gebruiken;
  • herbruikbare microvezeldoeken gebruiken in plaats van wegwerp wisdoeken;
  • kiezen voor plasticvrije personeels- en klantencadeaus.

Weg met plastic wegwerpbekers met de auum-s

Naast bovenstaande initiatieven zei Multi Masters Group even geleden vaarwel aan plastic wegwerpbekers voor o.a. koffie. Dankzij de auum-s, het duurzame alternatief voor wegwerpbekers, genieten onze masters van hun koffie in een herbruikbaar glas dat ze in amper 20 seconden grondig kunnen reinigen zonder chemische producten en met een absoluut minimum aan water.

Een succesvolle samenwerking met River Cleanup

De strijd tegen single use plastics is zeker niet de eerste of laatste samenwerking van Multi Masters Group en River Cleanup. Samen zetten we al heel wat mooie initiatieven op:

Terug naar boven