Afval verminderen op kantoor: ontdek onze 7 tips voor een duurzaam afvalbeleid

Hebt u al een doordacht afvalbeleid op kantoor? Afval verminderen op kantoor zorgt niet alleen voor een schonere omgeving (en dus ook een schoner imago), het is ook kostenbesparend én het draagt bij aan uw MVO-doelstellingen. Een win-win-winsituatie dus. Maar hoe begint u eraan? Met deze tips geeft u uw afvalbeleid ongetwijfeld een mooie boost!

1. Afval verminderen op kantoor begint bij een grondige analyse

Vooraleer u in het wilde weg uw afval probeert te verminderen, is het belangrijk om stil te staan bij waar het afval vandaan komt en welke materialen het vaakst worden weggegooid. Een afvalscan helpt u hiermee.

Afval sorteren is één ding, het duurzaam sorteren is nog iets anders. Nog meer dan de helft van het totale afval wordt weggegooid als restafval. Een spijtige zaak, want in dit restafval zitten nog veel waardevolle grondstoffen. Wilt u als bedrijf mee gaan voor een duurzame aanpak? Kies dan voor een afvalscan. Zo krijgt u inzicht en bewustwording in het potentieel om afval nog beter te sorteren.

2. Sensibiliseer uw werknemers over afval op kantoor

Het is een grote hulp om (een deel van) uw medewerkers te betrekken bij deze afvalscan. Zo worden ook zij zich bewust van de geproduceerde hoeveelheid afval en van het belang om die zo klein mogelijk te houden. Daarnaast zijn bewustwordingscampagnes in uw bedrijf ook een goed idee om uw medewerkers te activeren om afval te verminderen op kantoor.

3. Koop slimmer producten en materialen aan

Of simpeler gezegd: koop alleen wat noodzakelijk is. En ga bij elke aankoop voor een minimum aan verpakkingsmateriaal en een maximum aan recycleerbare materialen. Koop materialen in bulk, ga voor grotere verpakkingen en meer geconcentreerde producten. Bij Multi Masters Group gaan we de strijd aan tegen single-use plastics en nemen we heel wat maatregelen om zowel ons plasticgebruik als dat van onze klanten te verminderen.

4. Werk zoveel mogelijk digitaal

Wilt u iets printen? Of kan het ook gewoon digitaal? Denk twee keer na wanneer u uw bestanden richting de printer stuurt. Het vermindert niet alleen het afval op kantoor, het bespaart u ook een pak geld, denk maar aan het papier, de inkt of het onderhoud van uw printers. Is het toch nodig om te printen, kies dan zoveel mogelijk voor zwart-wit en print dubbelzijdig op gerecycleerd papier. Nog een tip: de instelling ‘ontwerp’ verbruikt minder inkt en is in veel gevallen meer dan voldoende.

5. Plaats afvalbakken op strategische plaatsen

Het afval dat we niet kunnen vermijden, kunnen we wel zo goed mogelijk proberen te sorteren. Staan er in uw bedrijf nog klassieke afvalbakken onder elke bureau? Dan belanden hier waarschijnlijk nog te veel recyclerbare grondstoffen. Afvaleilanden op strategische plaatsen bieden hiervoor een goede oplossing. Waar plaats je ze best? Dichtbij de werkplek of op een centrale plek waar veel werknemers passeren. Maak het ook overzichtelijk voor uw werknemers welk soort afval in welke afvalbak hoort. Dat kan eenvoudig met kleuren of iconen per afvalbak.

Minder afval op kantoor - 7 tips - afvaleilanden

6. Gooi uw wegwerpbekers ook echt weg

Wordt er op kantoor nog altijd koffie gedronken in wegwerpbekers? Dan is het tijd om voor een duurzamer alternatief te kiezen. Bij Multi Masters Group kiezen we voor de auum-s, de ‘compacte vaatwasmachine’ met een economische reinigingstechnologie. Met de auum-s, die we ook op uw bedrijf kunnen plaatsen, drinken medewerkers koffie uit een herbruikbaar Bodum-glas dat na elke consumptie grondig gereinigd, gedesinfecteerd en gedroogd wordt. En dit op een duurzame manier.

7. Vervang plastic flessen door kraantjeswater

Een groot aandeel van het plastic afval komt van plastic flessen. De oplossing: herbruikbare flessen. Dacht u misschien al eens aan een personeelscadeau in de vorm van een herbruikbare fles met het logo van uw bedrijf erop? Combineer dit met (gefilterd) kraantjeswater op kantoor en zo bespaart u zich een hoop plastic flessen in uw afvalbakken.

Multi Masters Group treedt op als partner van zijn klanten

Schakelt u een facilitaire dienstverlener als Multi Masters Group in, dan profiteert u mee. Hoe? Als bedrijf nemen we heel wat initiatieven naar MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) toe en ook het verminderen van afval op kantoor hoort hierbij. Deze initiatieven implementeren we niet alleen in onze eigen gebouwen, onze masters worden ook goed opgeleid om ook u als klant te ondersteunen. Zo dragen we zelfs een steentje bij aan het MVO-beleid van uw bedrijf.

Terug naar boven