Master aan het woord – Zakaria had een studentenjob op de luchthaven, nu is hij dispatcher: “Mobility Masters geeft jongeren echt een kans”

Een studentenjob in de schoonmaak komt vaak voor, maar vliegtuigen schoonmaken op de luchthaven, dat is nog iets anders. Mobility master Zakaria omschrijft het als een van de beste jobs die hij ooit heeft gehad als student. Hij begon in 2018 met zijn studentenjob op de luchthaven als schoonmaker van de vliegtuigen. Maar daar hield het niet op. Na zijn studie kreeg hij de kans om door te groeien naar de functie van dispatcher. Wij brachten een bezoek aan Zakaria op de tarmac van de luchthaven, waar hij voor de planning van de schoonmaak zorgt.

Zakaria - van een studentenjob op de luchthaven tot vaste dispatcher bij Mobility Masters (Multi Masters Group)

Het begin: studentenjob op de luchthaven

Dag Zakaria, hoe en wanneer ben je hier op de luchthaven terechtgekomen?

Zakaria: “Dat was in 2018, ik was toen 18 jaar en ik zocht een bijverdienste. Mijn beste vriend had al een studentenjob op de luchthaven en het deed de ronde dat het een goede plek was voor jobstudenten. En zo bleek ook achteraf, ik heb als student 5 jaar gewerkt als cleaner bij Mobility Masters. Het verdiende goed en ik heb altijd een goede band gehad met de mensen hier. Er hangt een goede sfeer en de collega’s zijn tof.”

“Bij Mobility Masters worden jobstudenten niet beschouwd als ‘maar’ studenten.”

Van een studentenjob op de luchthaven evolueerde je naar een vaste job als dispatcher.

“Klopt. Na mijn studies – boekhouding en informatica – was er een opportuniteit bij Mobility Masters. Er werd een nieuwe dispatcher gezocht, ik stelde me kandidaat en kreeg de job. Dat die doorgroeimogelijkheden er zijn, apprecieer ik. Het bedrijf beschouwt jobstudenten niet als ‘maar’ studenten. Je krijgt erkenning en als je als student toont dat je iets kan betekenen, dan krijg je hier echt de kans. Ik heb eigenlijk al van jongs af gezegd dat ik op de luchthaven wilde werken. Toen dacht ik nog eerder aan de check-in, bijvoorbeeld. Maar ik wou bij Mobility Masters blijven. Ik heb nu een functie waarin ik nog heel veel kan bijleren. Elke dag is nieuw, wie weet wat de toekomst nog allemaal brengt.”

Dispatcher: een job vol adrenaline

Wat doet een dispatcher op de luchthaven zoal?

“Ervoor zorgen dat de planning van de schoonmaak van de vliegtuigen gesmeerd loopt. Bij Mobility Masters reinigen we gemiddeld zo’n 100 vliegtuigen per dag, dus dat vraagt wel een goede planning. Als dispatcher zie ik op mijn computerscherm alle binnenkomende vluchten van die dag. Al die vliegtuigen, zowel de grote als de kleine toestellen, komen binnen in ons programma. ’s Ochtends verdelen we welke teams welke vliegtuigen zullen schoonmaken op basis van de verwachte aankomsturen en het type reiniging per toestel. Daar moet ik natuurlijk goed over nadenken, want de vluchten moeten absoluut weer op tijd kunnen vertrekken.”

Dat lijkt een stresserende job?

“Ja, het geeft veel adrenaline. Maar dat heb ik graag, daarvoor doe ik het. Ik leer ook veel in deze job. Er komt heel wat bij kijken. Ik moet kunnen communiceren, met verschillende programma’s kunnen werken, leiding geven en verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen. Als er problemen zijn, ben ik de persoon die het moet oplossen.”

“Stel dat een vliegtuig een paar minuten later aankomt dan gepland, dan schuift de hele planning op en moet ik alles omgooien.”

“Stel dat een vliegtuig een paar minuten later aankomt dan gepland, dan schuift de hele planning op en moet ik alles omgooien. Daarom moet ik als dispatcher bezig zijn met wat er nu gebeurt, maar ook met wat er nog kan gebeuren. Weersomstandigheden goed in het oog houden, bijvoorbeeld. Want een plotse regenbui kan heel de planning overhoop gooien.”

Dat is heel wat anders dan een studentenjob op de luchthaven. Hoe ga je om met die grote verantwoordelijkheid?

“Dat was een grote aanpassing voor mij, want ik moet nu de mensen aansturen die jarenlang mijn collega’s waren. Het is belangrijk om een goede grens te vinden: enerzijds nog altijd een goede band onderhouden, want het zijn ook mijn vrienden, maar anderzijds ook zeggen waarop het staat. Het hoort nu eenmaal tot mijn takenpakket. Het moet duidelijk zijn wat wel kan en wat niet kan en ik moet dus op mijn strepen durven staan. Soms is dat wat zoeken, maar ik voel dat de cleaners het begrijpen en ook respecteren. Ze geven me regelmatig positieve feedback.”

Zakaria - luchthaven - studentenjob - dispatch - Mobility Masters (Multi Masters Group)

Een reality check

De goede band met de andere masters blijft dus.

“Zeker. Als we schoonmakers tekortkomen bij bepaalde vluchten, voel ik me ook niet te goed om mee te gaan helpen. Ik weet wat het werk inhoudt want ik heb het zelf 5 jaar gedaan. Je krijgt er ook respect voor terug van de cleaners. Voor mezelf is het dan telkens een reality check. Dan besef ik vanwaar ik kom en waar ik nu zit. Ik voel dat ik stappen aan het zetten ben in mijn carrière en mijn toekomst. Dat geeft me motivatie.”

“Ik merk dat Mobility Masters het beste voorheeft met de klanten en medewerkers.”

Wat hoop je nog te bereiken in je job?

“Mobility Masters is een heel grote onderneming en ik voel dat binnen het bedrijf de mogelijkheid bestaat om ook in de toekomst nog mooie stappen te zetten. Ik voel dat de mensen binnen het bedrijf daar ook voor openstaan. Als je de juiste motivatie hebt, kan er veel gebeuren. En het is aan ons, de jeugd, om de fakkel over te nemen. Mobility Masters geeft jongeren echt een kans. En het is dan aan ons om vernieuwing te brengen, al moeten we natuurlijk ook goed luisteren naar de ‘oudere’ generatie, want wij kunnen zeker nog van hen leren.”

Kwaliteit

Dat klinkt dus als een geslaagd parcours.

“Zeker. Het is een job die verder gaat dan de schoonmaak van vliegtuigen alleen. Ik leer hier met respect met elkaar omgaan. Met jongeren, studenten, mensen uit andere culturen, de oudere generatie, … Het is ook leuk om voor een bedrijf te werken dat wil blijven groeien en kwaliteit wil blijven leveren. Ik merk dat Mobility Masters het beste voorheeft met de klanten en medewerkers. Schoonmaker bij Mobility Masters was een van de beste studentenjobs die ik ooit heb gedaan en ik ben Mobility Masters heel dankbaar dat ik de stap kon zetten naar dispatcher op de luchthaven.”

Terug naar boven