Wat is facility management? En wat zijn de voordelen voor bedrijven en organisaties?

Wat is facility management en hoe kunnen bedrijven en organisaties voordeel halen uit een efficiënt facility management? Van optimalisatie van ruimtegebruik en kostenbesparing tot verbeterde productiviteit en duurzaamheid, facility management speelt een cruciale rol. We leggen het u graag uit in enkele vragen en antwoorden.

facility management - wat is het en wat zijn de voordelen - facility manager werkt aan bureau

Wat zijn facilitaire diensten?

Eerst gaan we op zoek naar de juiste betekenis van facility management. Opzoekwerk leert ons dat de definitie doorheen de jaren flink gewijzigd is. De link met ‘facilitaire diensten’ is overduidelijk. Samengevat kunnen we stellen dat facilitaire diensten “alle ondersteunende activiteiten omvatten ten behoeve van het primaire proces van een organisatie.”

Het primaire proces van een organisatie verwijst naar het produceren van goederen of het verlenen van diensten. Het secundaire proces is dan dat van de facilitaire diensten. Het komt er dus op neer dat een facilitaire dienstverlener de best mogelijke werkomstandigheden schept voor zijn klanten zodat die zich op hun primaire proces kunnen concentreren.

Wat is facility management?

De definitie luidt dan als volgt: “Het beheren van al deze ondersteunende activiteiten.” Niet alleen de uitvoering, maar ook de planning, controle, opvolging, … Facilitaire dienstverlening situeert zich op het operationele niveau, waar facility management aanleunt bij het strategische niveau van een organisatie.

Wat valt onder facility management?

FM omvat dus verschillende ‘ondersteunende diensten’ die bijdragen aan het succes van een organisatie. Maar wat zijn deze ondersteunende diensten dan juist?

  • Schoonmaak: klassieke schoonmaak, gespecialiseerde schoonmaak, glaswas, industriële reiniging, sanitaire hygiëne, …
  • Groenonderhoud: algemene groenactiviteiten, parkingonderhoud, winterdiensten, …
  • Technisch onderhoud: onderhoud en beheer van technische installaties, industrieel onderhoud van productie-installaties, facilitair onderhoud van gebouwen, …
  • Ongediertebestrijding: pestcontrole, gebouwenzorg, …
  • Beveiliging: statische en mobiele bewaking, toegangscontrole en onthaal, …
  • Veiligheid: brandwachten en veiligheidswachten
  • Catering: organisatie van (bedrijfs)events

Wat zijn de voordelen?

Efficiënt ruimtegebruik: FM helpt bij het optimaliseren van de indeling en het gebruik van ruimtes binnen een organisatie. Dit leidt tot efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. Bijvoorbeeld werkplekken efficiënter indelen, flexibele werkplekconcepten implementeren en daarbij de beschikbare ruimte maximaliseren.

Kostenbesparing: Door middel van efficiënt facility management kan u kosten besparen op verschillende gebieden, zoals energiebeheer, onderhoud van apparatuur en voorraadbeheer. Een facilitaire dienstverlener als Multi Masters Group kan u ondersteunen bij het identificeren van potentiële kostenbesparingen en het implementeren van efficiëntere processen. Dit kan onder meer het optimaliseren van energiegebruik, het implementeren van slimme technologieën voor monitoring en het stroomlijnen van facilitaire processen omvatten.

Facilitaire diensten Multi Masters Group

Verbeterde productiviteit: Een goed georganiseerde en goed onderhouden werkomgeving kan de productiviteit van medewerkers positief beïnvloeden. Facility management zorgt voor een prettige en functionele werkomgeving, met aandacht voor ergonomie, comfort en gezondheid. Dit kan het welzijn en de tevredenheid van medewerkers verhogen, wat op zijn beurt de productiviteit ten goede komt. Denk daarbij aan ergonomische aanpassingen, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het optimaliseren van schoonmaak of het kwalitatief onderhouden van groene zones in uw organisatie.

Beheer van bedrijfsmiddelen: Facility management speelt een cruciale rol bij het beheer van bedrijfsmiddelen, zoals meubilair, apparatuur en voorraden. Door middel van effectief assetmanagement kan verspilling worden verminderd, onderhoud worden geoptimaliseerd en de levensduur van bedrijfsmiddelen worden verlengd. Het uitvoeren van preventief onderhoud van de infrastructuur en installaties speelt hierbij een grote rol.

Veiligheid en beveiliging: Facility management omvat ook het waarborgen van een veilige en beveiligde werkomgeving. Dit door het implementeren van veiligheidsmaatregelen, zoals brandbeveiligingssystemen en toegangscontrole.

Tijdwinst: Door het beheer van de facilitaire diensten uit te besteden (op een goed georganiseerde manier), kan u zich concentreren op uw kernactiviteiten en strategische doelen.

Wat is de link tussen facility management en duurzaamheid?

Facility management kan bijdragen aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van een organisatie. Als facilitaire dienstverlener kan Multi Masters Group klanten adviseren en begeleiden bij het ontwikkelen en implementeren van duurzaamheidsinitiatieven. Dit omvat het identificeren van mogelijkheden voor energiebesparing, afvalbeheer en het stimuleren van milieuvriendelijke processen. Door duurzaamheid te integreren in de facilitaire dienstverlening, helpt de dienstverlener klanten bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Terug naar boven