CAW Noord-West-Vlaanderen kiest met Cleaning Masters voor de kracht van vertrouwen

“Een partner vinden die we zo kunnen vertrouwen, is niet evident”

CAW Noord-West-Vlaanderen - Jens Jaecques - facility manager (Foto Cleaning Masters)

Het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) is er voor mensen die het moeilijk hebben. Iemand die nood heeft aan een babbel, hulp nodig heeft na een traumatische ervaring of iemand die opvang nodig heeft. Het zijn maar een paar voorbeelden van de heel brede waaier aan diensten van de hulporganisatie. Sinds begin 2021 doet het CAW beroep op Cleaning Masters voor de schoonmaak van zijn personeelsgebouwen. “Dankzij Cleaning Masters heb ik meer tijd voor andere zaken”, zegt Facility manager Jens Jaecques.

Hulpverlening met een hart

Al sinds het einde van de jaren 90 biedt het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) hulp aan mensen die het lastig hebben. En dat doet de organisatie op een toegankelijke en kosteloze manier. “We hebben een heel brede waaier aan diensten”, zegt Jens Jaecques, Facility manager bij CAW Noord-West-Vlaanderen. “Kort samengevat: we bieden een laagdrempelig onthaal aan, we zorgen voor gepaste begeleiding en we zetten in op preventie. Al is dat lang niet alles. Dat doen we met zo’n 230 mensen in onze organisatie in Noord-West-Vlaanderen, verspreid over een 40-tal gebouwen.”

CAW Noord-West-Vlaanderen - schoonmaak kantoren door Cleaning Masters

Tijd over voor andere zaken

Jens deed zijn stage bij het CAW en lanceerde er in 2005 zijn professionele carrière. Met zowel ervaring in de actieve hulpverlening als werk ‘achter de schermen’ kent hij de organisatie intussen van binnen en van buiten. “Ik ben momenteel verantwoordelijk voor alles wat met patrimonium te maken heeft. Dat wil zeggen alle gebouwen en alles wat erin staat, maar ook IT en telefonie. In dat takenpakket hoort dus ook de samenwerking met externe partners, zoals Cleaning Masters.”

Die samenwerking begon in februari 2021. “We zochten een partner die complementair aan onze eigen poetsdienst de schoonmaak van onze personeelsgebouwen zou verzorgen. We deden een rondvraag bij enkele van onze partners. Met wie poetsten zij en hoe verliep de samenwerking? Stabiliteit, kwaliteit en flexibiliteit waren de kernwoorden in onze zoektocht en die zaken vonden we allemaal terug bij Cleaning Masters.”

“Voor ons is het belangrijk dat we echt op onze partner kunnen rekenen. We poetsen nog een aantal zaken in eigen beheer, maar die opvolging vraagt dankzij Cleaning Masters nu heel wat minder tijd. Cleaning Masters ontzorgt ons echt. Ik moet niet meer denken “Straks is het weer zomer, hopelijk wordt niemand ziek. Of wat met Kerstmis?” Daarmee moet ik nu niet meer bezig zijn. Dat geeft me extra tijd voor andere zaken. Met Cleaning Masters hebben we een vangnet en kunnen we snel schakelen bij interne afwezigheden. Voor een grote organisatie als het CAW heb je dat echt nodig.”

Er zijn veel poetsfirma’s. Dat we onze samenwerking met Cleaning Masters uitbreiden, zegt toch wel iets.”

Vertrouwen langs beide kanten

Bij het CAW is vertrouwen hét sleutelwoord. Cliënten willen er terechtkomen in een veilige omgeving waarin ze hulp krijgen op een vertrouwelijke manier. “Dat woord wordt hier vaak gebruikt en dan is het zaak om dat waar te maken. Zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. We gaan op een vertrouwelijke manier om met de verhalen van onze cliënten en hun gegevens. Maar het betekent ook op een heel open, transparante manier omgaan met onze communicatie naar hen toe. Dat ze perfect weten wat ze kunnen verwachten, waarom we iets doen en hoe we dat doen.”

Die filosofie wil Jens doortrekken in de samenwerkingen met zijn externe partners. “Dat is niet altijd evident, zeker met nieuwe partners. Je kan een goede relatie hebben met de verantwoordelijke, maar de mensen op de werkvloer moeten het vertalen in hun acties. In sommige gebouwen poetsen de cleaning masters voor onze werkuren, maar hier in het hoofdkantoor in Brugge is dat ook tijdens. We bouwen een vertrouwensrelatie op met de schoonmakers, we kennen hen en kunnen goed met hen praten. Ze zullen het meteen zeggen als er iets mis is, ze zijn heel toegankelijk.”

“Uiteindelijk laat je wel mensen binnen in je kantoorgebouw. Alle cliëntinformatie zit dan wel achter slot en grendel, maar toch laat je ze binnen op plekken waar veel staat en ligt. Dankzij onze vertrouwensrelatie met Cleaning Masters weten we dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken.”

Een kwaliteitslabel

“Het is belangrijk dat je een klik hebt met je partners”, gaat Jens voort. “Dat onze partners weten wat wij hier doen en dat wij weten wat we kunnen verwachten. Daarmee bedoel ik onder andere goede afspraken maken, voldoende responsief zijn en transparant communiceren. We hebben net een nieuw gebouw opgestart in Oostende. Cindy (inspectrice bij Cleaning Masters) heeft er de eerste schoonmakers opgestart en was er ook de eerste week aanwezig. Je weet dat als zij er is, dat het wel in orde komt. Cleaning Masters garandeert een kwaliteitslabel aan onze organisatie.”

CAW Noord-West-Vlaanderen - schoonmaak kantoren door Cleaning Masters

“Het is een geruststelling dat we met dezelfde duurzame producten werken.”

Ecologische producten

“Duurzaamheid is heel belangrijk voor ons”, vertelt Jens. “Maar je moet het wel realiseren binnen de context waarin je zit. Bij het CAW zijn we de juiste weg ingeslagen. Meer ecologische én efficiënte gebouwen, watertaps, zonnepanelen, betere isolatie, enzovoort. Kan het nog beter? Zeker. Maar we zijn er ons van bewust dat het een proces is en dat er een weg af te leggen is.”

“Met Cleaning Masters weten we dat we samenwerken met een duurzame partner. Ik weet dat ze met dezelfde leverancier werken als onze interne poetsdienst. Zo weet je dat je met dezelfde producten kuist en dezelfde filosofie onderschrijft. Dat is voor ons een geruststelling, het is in feite een kwaliteitsgarantie. Milieuvriendelijke producten met ecolabels, osmose om de ruiten te wassen, ergonomische materialen en technieken, de juiste manier om de producten te gebruiken: de juiste dosering, het juiste product voor het juiste oppervlak, … Deze evoluties merken we op, ook bij Cleaning Masters.”

Betrouwbaar, transparant en kwalitatief

Voor de komst van Cleaning Masters werkte het CAW Noord-West-Vlaanderen nog nooit samen met een externe schoonmaakfirma. “Nu kunnen we alles centraliseren. We zijn gestart met het hoofdgebouw hier in Brugge en intussen zitten we al aan 5 gebouwen. Mochten we niet tevreden zijn, zouden we dat niet doen. Er zijn veel poetsfirma’s. Dat we onze opdracht met Cleaning Masters uitbreiden, zegt toch wel iets.”

“Cleaning Masters neemt proactief contact op met ons om te polsen of alles goed loopt en wat er beter kan. Dat apprecieer ik. Of we iets zouden willen veranderen aan onze samenwerking? Integendeel, ik wil het zelfs omdraaien: wat willen we zeker niet veranderen? De output die we vandaag krijgen en de flexibiliteit waarmee we de opdracht kunnen uitbreiden. Dat kunnen we niet met kleinere firma’s. Bij Cleaning Masters kan dat onder dezelfde noemer en met dezelfde contactpersoon. Kortom, voor ons is Cleaning Masters een betrouwbare, transparante en kwalitatieve partner.”

CAW in het kort

  • Biedt laagdrempelige, kosteloze welzijnshulp op verschillende manieren: info en advies, korte hulp, begeleiding, crisishulp, opvang en preventie.
  • 11 CAW’s verspreid over Vlaanderen en Brussel.
  • JAC: jongerenwerking van het CAW.
  • Samenwerking met Cleaning Masters voor schoonmaak en glaswas van personeelsgebouwen.

Terug naar boven