Wat is boomverzorging? Onze Coördinator groenonderhoud legt het uit aan de hand van 4 vragen

Boomverzorging, wat is dat? En wist je dat je niet zomaar boomchirurg tegen een boomverzorger mag zeggen? Toch niet tegen Geert, Cördinator groenonderhoud bij Green Masters. Wie Geert wil zien, trekt maar beter naar buiten. Koud of warm, zolang het een groene omgeving is, is hij altijd in zijn nopjes. Geert vertelt graag wat meer over een van zijn favoriete onderwerpen: boomverzorging. Maar wat is dat nu juist? U ontdekt het in 4 vragen en antwoorden.

Boomverzorging: wat is een boomchirurg/boomverzorger?

Geert: Eerst en vooral: de twee benamingen bestaan inderdaad, maar als je het mij vraagt, is het boomverzorger. De verklaring zit hem in de naam zelf, we gaan een boom verzorgen en we proberen te allen tijde snoeiwerken te vermijden. Een boomverzorger zal proberen de omstandigheden waarin een boom zich bevindt te verbeteren, zodat de boom zichzelf kan herstellen. We zullen bijvoorbeeld veel sneller een standplaatsverbetering doen, in plaats van een ingreep.

Boomverzorging - Green Masters - Multi Masters Group

Wat drijft iemand die aan boomverzorging doet?

Geert: Een goede vraag, want elk verhaal begint altijd bij het ‘waarom’. Bomen zijn de belangrijkste basis van het ecosysteem en beïnvloeden de omgeving als dusdanig. Dat alleen al zegt wel voldoende, denk ik! Het is dus zaak om ze zo gezond mogelijk te houden. Je kan bijvoorbeeld een echo (tomografie) nemen van een boom om te zien hoe gezond hij is binnenin. Maar je kan evengoed omstandigheden nabootsen. Zo kan je met sensoren nagaan hoe een boom op verschillende plaatsen reageert bij wind van een bepaald aantal beaufort om vervolgens de nodige ‘verzorging’ te bieden waar nodig.

“Veiligheid zetten we bij Green Masters altijd op nummer 1.”

Is het werk van een boomverzorger veilig?

Geert: We zitten soms op 20 à 30 meter hoogte en het gaat vaak over takken van 500 of 1.000 kilogram. Veiligheid zetten we bij Green Masters dus altijd op nummer 1. Dat doen we door een veilige werkomgeving te creëren en onszelf altijd stevig aan de boom te bevestigen, maar het is ook een groot stuk ervaring en ‘fingerspitzengefühl’.

Wat bedoel je met fingerspitzengefühl?

Geert: Daarmee wil ik zeggen dat je fysica niet altijd 100% moet toepassen, maar vooral moet begrijpen. Je weet wel dat een wilg minder weegt dan een eik, maar vaak is het zaak om je te baseren op je eigen ervaring. Om te weten hoe een tak zal vallen of wat er gebeurt als je een touw losmaakt, telkens rekening houdend met allerlei verschillende factoren. Zo kan je boomverzorging dus het best omschrijven. Kennis, ervaring en gevoel komen samen om op die manier écht te kunnen zorgen voor bomen.

Terug naar boven