De 7 meest gemaakte schoonmaakfouten: onze cleaning masters leggen uit hoe het efficiënter kan

Hebt u uw eigen schoonmaakroutine? Eentje die u al jarenlang op dezelfde manier volhoudt? Wel, misschien is het dan tijd om er wat verandering in te brengen. Want wie weet kan het nog beter en nog sneller. Onze cleaning masters sommen daarom de meest gemaakte schoonmaakfouten op. Zo wint ook uw schoonmaakroutine aan efficiëntie.

1. Te veel schoonmaakmiddel

Een van de meest voorkomende schoonmaakfouten is een overmatig gebruik van schoonmaakmiddel, onder het motto ‘hoe meer schoonmaakmiddel, hoe properder’. Maar een teveel aan schoonmaakmiddel heeft net het tegenovergestelde effect.

Schoonmaakfouten - poetsen met te veel product heeft een omgekeerd effect  - Cleaning Masters toont hoe het wel moet

Gebruikt u te veel schoonmaakproduct, dan blijft er namelijk een vetlaagje liggen, wat op zijn beurt weer schadelijk kan zijn voor het oppervlak. Een simpele tip: kijk op de verpakking van uw product wat de aanbevolen hoeveelheid schoonmaakmiddel en de juiste dosering is. Vaak hebt u zelfs maar een klein beetje nodig, aangezien veel schoonmaakproducten steeds geconcentreerder zijn.

2. Poetsen met vuil of beschadigd schoonmaakmateriaal

Schoonmaken met vuil of beschadigd materiaal is een nuloperatie. Of erger, het kan schade toebrengen aan uw vloeren, bureaus, kasten, of andere oppervlakken die u wil schoonmaken. Schoonmaakapparatuur, zoals stofzuigers, moppen of aftrekkers, vereisen nu eenmaal regelmatig onderhoud.

Schoonmaakfouten - poetsen met vuil of beschadigd materiaal werkt niet goed - Cleaning Masters toont hoe het wel moet

Reinig daarom uw borstels na het schoonmaken en zorg ervoor dat u uw materiaal meteen weer afdroogt. Vergeet zeker ook niet om uw filter in uw stofzuiger regelmatig te vervangen. Het komt niet alleen de efficiëntie van uw schoonmaak ten goede, ook uw materiaal gaat een pak langer mee.

3. Belangrijke plekken verwaarlozen

We zijn niet allemaal 1,90 meter lang. Dat wil niet zeggen we een oogje moeten dichtknijpen als we hoge, moeilijk bereikbare plaatsen voorbijwandelen met ons schoonmaakgereedschap. Stof, vuil en zelfs schimmel hopen zich er op en beïnvloeden bovendien de luchtkwaliteit.

Maar niet alleen bovenop hoge oppervlakken kan het best vuil worden, ook lastige hoeken of spleten maakt u best regelmatig schoon met een zachte, kleine borstel. Vergeet ten slotte zeker uw sanitaire ruimtes niet mee te nemen in uw schoonmaakroutine.

4. Verkeerde producten en/of materialen gebruiken

Het juiste gereedschap voor de juiste klus is een belangrijk motto wanneer u aan uw schoonmaakroutine begint. Wees u ervan bewust dat verschillende soorten oppervlakken ook verschillende soorten producten en materialen vereisen. Ga daarom per oppervlak na welk product u best gebruikt. Vlekken op uw tapijt? Kies dan voor een schoonmaakmiddel specifiek bedoeld voor tapijt.

Hebt u parketvloeren, kies dan ook hier voor een specifiek parketmiddel en een stofzuiger met een voetstuk geschikt voor houten vloeren. Probeer daarnaast om schuursponsjes zoveel mogelijk te vermijden. Schuursponsjes laten namelijk vaak krasjes achter. Bovendien zijn (microvezel)doeken een veel hygiënischere oplossing.

5. Te ongeduldig zijn na het sprayen

Gebruikt u wel eens een spray om vuile oppervlakken schoon te maken? Een van de vaakst voorkomende schoonmaakfouten is dat veel mensen het desinfecterende middel niet lang genoeg laten intrekken. Sprayen en meteen afvegen is dus geen slim idee. Het product heeft zeker een minuut nodig om goed in te werken. Pas dan heeft de spray een optimaal effect.

Schoonmaakfouten - geef het product na het sprayen de tijd om in te trekken - Cleaning Masters toont hoe het wel moet

6. Stof verplaatsen in plaats van verwijderen

Een van de meest gemaakte schoonmaakfouten: meubels afstoffen met een droge doek zorgt ervoor dat u het stof gewoon verplaatst naar een andere plek, de grond hoogstwaarschijnlijk. U vangt het stof dus niet op. Daarom kan u beter de oppervlakken die u wil afstoffen een klein beetje vochtig maken met een spray, om er vervolgens met een droge doek nog eens over te gaan. Of u kan het eerste stof opvangen met een stofzuiger en nadien met een vochtig doekje afkuisen. U wint aan efficiëntie én u bent sneller klaar.

7. Het niet inschakelen van een professionele partner

Als bedrijf is het vaak aanlokkelijk om de schoonmaak in eigen beheer te houden. Maar schoonmaak is meer dan schoonmaak alleen. Er komen heel wat andere zaken bij kijken. Personeelsbeheer, opvangen van afwezigheden, planningen maken, materialen aankopen, … Een professionele partner neemt al die zorgen uit uw handen. Zo heeft u meer tijd om u te concentreren op wat voor uw bedrijf écht belangrijk is, terwijl wij uw gebouwen schoon houden.

Terug naar boven