Een proper sanitair vraagt veel meer dan louter het toilet reinigen: ontdek onze 5 tips

Wie denkt aan het schoonmaken van sanitaire ruimtes, denkt al snel aan het toilet reinigen, de lavabo’s of de vloer. Vanzelfsprekende schoonmaakklussen dus. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende zaken. Die worden vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte. In dit artikel bespreken we de ‘verborgen’ schoonmaakklussen die u zeker niet mag vergeten aan de hand van 5 handige tips.

1. Zorg voor een schone sanitaire ruimte zonder kalkaanslag

Vuil dat je niet zo makkelijk kan zien in sanitaire ruimtes, is wel nog altijd vuil. Denk dan bijvoorbeeld aan kranen of douchekoppen. Na verloop van tijd kunnen ze kalkaanslag ontwikkelen. Dit kan een vlotte en vloeiende waterstroom belemmeren en geeft bovendien een weinig aantrekkelijke uitstraling. Heeft u toch kalkaanslag? Gebruik dan een ontkalkingsmiddel of een mengsel van warm water en azijn om de kalk te verwijderen. De kranen of douchekoppen regelmatig mee schoonmaken, samen met de reguliere schoonmaak van uw sanitaire ruimtes, voorkomt nieuwe kalkaanslag en houdt uw kranen en sproeiers gezond, wat dan weer positief is voor de levensduur.

toilet reinigen - schoonmaak sanitair - Cleaning Masters

2. Desinfecteer contactpunten: vergeet de doorspoelknoppen niet bij het reinigen van het toilet

Als er iets is wat corona ons heeft geleerd, is dat bacteriën overal, maar dan ook overal kunnen blijven plakken. Zeker op contactpunten, zoals lichtschakelaars, deurklinken, maar ook de doorspoelknoppen van uw toiletten. Ze worden vaak aangeraakt, maar te weinig schoongemaakt. Maak er daarom een gewoonte van om, wanneer je het toilet gaat reinigen, deze oppervlakken regelmatig te poetsen met een desinfecterend middel om zo de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

3. Geef uw sanitaire ruimtes een hygiënische uitstraling met schone dispensers

Wat is zo goed als altijd aanwezig in sanitaire ruimtes? Zeepdispensers, handdrogers of toiletpapierhouders. Allemaal contactpunten die erg vuil kunnen worden, maar waar het vuil minder zichtbaar is. U zou ervan schrikken hoeveel bacteriën er op deze plaatsen achterblijven. Door deze zaken simpelweg mee schoon te maken tijdens uw reguliere poetsbeurten, zorgt u ervoor dat de gebruikers van uw sanitaire ruimtes ook écht proper en hygiënisch de ruimte verlaten.

Sanitaire dispensers vereisen ook regelmatig onderhoud. Controleer ze dus regelmatig op verstoppingen, lekkages en op het bijvullen van benodigdheden. Zorg ervoor dat ze goed werken en dat er voldoende voorraad is om ongemak voor gebruikers te voorkomen.

Wist u trouwens dat Hygi Masters een duurzame en innovatieve aanpak hanteert bij de sanitaire hygiëne van uw gebouwen? We zorgen voor recycleerbare dispensers met milieuvriendelijk papier en beperken zo onze ecologische voetafdruk. En het voorraadbeheer van de dispensers? Ook dat nemen we voor onze rekening.

Dispensers - sanitair - toilet reinigen - Hygi Masters

4. Kijk ook eens naar boven in uw sanitaire ruimtes

Je wandelt binnen in een sanitaire ruimte en u ziet meteen de toiletten en de lavabo’s. Maar kijk je soms ook naar boven? Daar schuilen enkele verborgen schoonmaakklussen. Luchtroosters en ventilatieopeningen zijn vaak bronnen van vuil en stof, maar worden vaak over het hoofd gezien. Het enige wat u nodig heeft om ze schoon te maken? Een vochtige doek, een stofdoek of een stofzuiger om de roosters te reinigen. Win-win, want ook de luchtkwaliteit in uw sanitaire ruimtes profiteert meteen mee.

5. Beperk je niet tot het toilet reinigen, neem ook de afvalbakjes onder handen

Ook aanwezig in elke sanitaire ruimte: afvalbakken. Een absolute must, uiteraard. Maar afvalbakken zijn ook broedplaatsen voor bacteriën en kunnen na verloop van tijd een onaangename geur verspreiden als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Zorg er dus voor dat de afvalbakken frequent worden geleegd. Maar vergeet ook niet om ze tijdig schoon te maken met warm water en zeep, zowel de binnenkant als de buitenkant. Gebruik nadien een desinfecterend middel om eventuele bacteriën te verwijderen.

sanitair schoonmaken - toilet reinigen - Cleaning Masters

Bespaar tijd en schakel Cleaning Masters in

Heb je zelf niet voldoende tijd om de volledige schoonmaak van je gebouwen te verzorgen? Of neemt de planning van je interne personeel te veel tijd in beslag? Het inschakelen van een professionele schoonmaakpartner als Cleaning Masters biedt tal van voordelen. Je bespaart tijd, kan vertrouwen op een transparante en kwalitatieve schoonmaak en je hebt meer tijd om je bezig te houden met wat écht belangrijk is voor jou.

Terug naar boven