De opmerkelijke groei van Mobility Masters

Mobility Masters kent een opmerkelijke groei. De tweede plaats in de categorie Grote bedrijven bij de Trends Gazellen van de provincie Antwerpen bewijst dit. Een knap resultaat, zeker als je weet dat de divisie van Multi Masters Group amper 7,5 jaar bestaat.

De groei van Mobility Masters: een overzicht

Met de Trends Gazellen beloont het economische magazine Trends de snelste groeiende bedrijven. En daar hoort Mobility Masters, als Belgisch marktleider op het vlak van reiniging van voertuigen, zeker bij.

“In december 2014 kreeg ons zusterbedrijf Cleaning Masters van een Nederlandse firma de vraag om hen bij te staan bij het reinigen van ongeveer 20.000 vliegtuigen per jaar op de luchthaven van Zaventem. Na intern overleg hebben we ‘ja’ gezegd en beslist om onze specialisten op het vlak van de schoonmaak van alle soorten rollend materieel samen te brengen in een aparte divisie. Zo is Mobility Masters ontstaan”, zegt Philip Paelinck, managing director van Multi Masters Group.

Mobility Masters kent een sterke groei - schoonmaak van vliegtuigen is een van de specialiteiten van de divisie van Multi Masters Group.

Vlekkeloze start en drang naar uitbreiding

Na de vlekkeloze start op Brussels Airport werd al snel aan uitbreiden gedacht. “Onze eieren in één mandje leggen, leek ons te riskant. We hebben een toekomstplan uitgetekend met ‘doorgedreven specialisatie’ als rode draad. We besloten ons te gaan richten op de luchtvaartsector, fleet en openbaar vervoer.”

Mobility Masters kent een spectaculaire groei in 2016 en 2017

In 2016 en 2017 leverde die keuze Mobility Masters een spectaculaire groei op. “We namen met succes deel aan de aanbesteding voor de reiniging van de treinen in gans Vlaanderen, inclusief het verwijderen van graffiti. Dat project ging van start op 1 februari 2016. Het kostte ons bloed, zweet en tranen maar we zijn erin geslaagd om er een succesverhaal van te maken. De klant is nog steeds heel tevreden over de kwaliteit en dat is natuurlijk de verdienste van onze gemotiveerde masters.”

Nog hetzelfde jaar haalt Mobility Masters een ander groot project binnen. “Eind 2016 bereikten we een overeenkomst met Brussels Airlines voor de reiniging van – op jaarbasis – ongeveer 40.000 vliegtuigen.” En enkele maanden later, in februari 2017, gaat Mobility Masters ook de ‘deep cleaning’ van de vliegtuigen verzorgen.

De reiniging van vliegtuigen neemt dus een hoge vlucht, maar de rest blijft niet achter. In april 2017 starten de mobility masters met de reiniging van hogesnelheidstreinen.

2018 en 2019: groei bestendigen

Na de intense groei komt een periode van relatieve rust. “We hebben toen even de tijd genomen om alles op een rijtje te zetten, al onze lopende projecten grondig door te lichten en waar nodig bij te sturen. Gezien onze steile opgang in de luchtvaartsector en in het openbaar vervoer hebben we toen besloten onze afdeling fleet stop te zetten. Een moeilijke beslissing, maar achteraf gezien de enige juiste.”

Eerste nominatie voor Trends Gazellen

Vanaf 2020 is Mobility Masters helemaal klaar voor een nieuwe groeispurt. “Vlak voor de corona-uitbraak kregen we de reiniging van de treinen in Wallonië toegewezen. Het hele land viel toen stil door de pandemie, maar wij schakelden een paar versnellingen hoger. In die periode wierven wij bijvoorbeeld 40 extra medewerkers aan.”

Mobility Masters kent een sterke groei. Een van de specialiteiten is de schoonmaak van treinen.

Het is in die periode dat Mobility Masters zijn eerste nominatie voor de Trends Gazellen in de brievenbus vindt. “Dat was toch wel een speciaal moment. Een erkenning voor al het werk van de voorgaande jaren. Voor onze medewerkers was het ook een mooie beloning voor hun inzet en flexibiliteit.” Mobility Masters eindigt in 2021 op een fraaie achtste plaats in de categorie ‘Grote bedrijven’.

Bussen en trams

De meest recente toevoeging aan de projectenlijst van Mobility Masters kwam er in 2021. “Sinds 2020 verzorgden we al de reiniging van alle treinen in heel België. Een jaar later voegden we daar de schoonmaak van bijna alle bussen en trams in Vlaanderen aan toe. Zo versterkten we onze positie in de sector van het openbaar vervoer.”

Mobility Masters kent een sterke groei. Een van de specialiteiten is de schoonmaak van bussen en trams.

De bevestiging volgt begin 2022 met een tweede nominatie voor de Trends Gazellen. Mobility Masters eindigt er op een straffe tweede plaats.

Het geheim achter de groei van Mobility Masters?

De voortdurende groei van Mobility Masters doet de vraag rijzen of er sprake is van een geheim recept. “Neen, een geheim recept is er niet”, glimlacht Luk Hermans, manager van Mobility Masters. “Er zijn twee zaken die belangrijk zijn gebleken in onze ontwikkeling. Ten eerste hebben we altijd onze ‘no nonsense’-mentaliteit behouden. Wij zijn altijd goed blijven beseffen dat de prestaties nog steeds op de werkvloer worden geleverd. Daar zijn we ons masters enorm erkentelijk voor.”

“Ten tweede hebben we steeds goed geluisterd naar onze klanten. We hebben samen met hen naar oplossingen gezocht voor hun problemen. En dat hebben we altijd in volledige transparantie gedaan.”

De toekomstplannen van Mobility Masters

Mobility Masters heeft al een enorme groei gekend. Maar de honger is nog niet gestild, zo blijkt. “We kijken uiteraard uit naar mogelijkheden om ons werkterrein te vergroten. Daarnaast gaan we de komende jaren onze opgedane kennis en expertise delen met de andere bedrijven van de Multi Masters Group. Op die manier kunnen we allemaal profiteren van onze ervaring”, besluit Luk Hermans.

Mobility Masters in cijfers (prestaties 2021)

  • 1.250.000 treinstellen gereinigd
  • 150.000 m2 graffiti verwijderd van treinen
  • 31.920 bussen en trams gereinigd
  • 435.600 bussen en trams gedesinfecteerd
  • 30.000 vliegtuigen gereinigd
Terug naar boven