Tijdens het productieproces kunnen machines, machineonderdelen en de rest van de fabriek enorm vervuild raken. Handmatige reiniging neemt veel tijd in beslag. Multi Masters Group biedt een sneller en onschadelijk alternatief: droogijsstralen.
Droogijsstralen: hoe werkt het?
Droogijs – ook wel ‘koolzuursneeuw’ genoemd – is koolstofdioxide of CO2 in vaste vorm. Het CO2-gas wordt afgekoeld tot -79° C en samengeperst in pellets, kleine ‘balletjes’ met een diameter van een drietal millimeter.
Bij droogijsstralen of droogijsreiniging (ice blasting in het Engels) gaat men deze pellets met behulp van perslucht op het vervuilde oppervlak projecteren. Het reinigingsproces met droog ijs bestaat uit drie fasen:
- Mechanische fase: de droogijspellets komen met hoge snelheid in botsing met de vervuiling. Dit tast de vervuiling aan.
- Thermische fase: de lage temperatuur van de pellets (-79° C) tast de vervuiling verder aan (thermoshock). Er ontstaan scheurtjes in de vervuiling.
- Sublimatiefase: als de pellets in aanraking komen met het oppervlak (de vervuiling), gaan ze over van vaste vorm naar gas (sublimatie). Het volume van de pellets stijgt hierdoor enorm. De vervuiling, die al is aangetast in stappen 1 en 2, gaat hierdoor als het ware ‘exploderen’.
Deze 3 fasen zijn met het blote oog niet waar te nemen. Ze vinden plaats in een fractie van een seconde.
Wat heb je nodig voor droogijsstralen?
Voor een reiniging met droogijs heb je een compressor nodig, een tank met pellets, een droogijsstraalunit en een persoon die de unit bedient.
Waar kan je deze schoonmaakmethode toepassen?
Droogijs stralen kan je in de meest uiteenlopende sectoren inzetten. Bijvoorbeeld: de voedingssector, de chemische nijverheid, de grafische nijverheid, de monumentenzorg, automobielsector, de textielindustrie enzovoort. De toepassingen zijn quasi eindeloos. Denk aan de reiniging van productielijnen, gietmallen, drukpersen, bedieningspanelen, elektrische leidingen, motor(onderdel)en, onderstellen van treinen, bussen, trams,… Met droogijspellets verwijderen we de meest uiteenlopende, hardnekkige vervuiling, zoals kunststof, olie, vet, hars, lijm, inkt, verf, kauwgum enzovoort.
Wat zijn de voordelen van reinigen met droogijs?
- Milieuvriendelijk: bij droogijsstralen worden geen chemicaliën gebruikt.
- Geen toegevoegd afval: het losgemaakte afval vegen we na de reiniging eenvoudigweg op met een borstel. Er is geen bijkomend afval want de pellets sublimeren tijdens het proces tot CO2-gas. Bij reinigingen door middel van zand- of waterstralen moet het zand of het afvalwater na de reiniging worden opgeruimd. Bij droogijsreiniging is daar helemaal geen sprake van.
- Minimale stilstand: machines dienen voor de reiniging niet gedemonteerd en daarna weer gemonteerd te worden. Daar de pellets sublimeren tot gas dringen ze door tot in de kleinste hoekjes.
- Onschadelijk: het is een volledig droge reiniging en bovendien is ze onschadelijk (niet abrasief) voor het te reinigen oppervlak. Dit type reiniging is daardoor uitermate geschikt voor kwetsbare materialen (bv. zacht aluminium, chroom, natuursteen,…). En zelfs voor elektrische leidingen en elektronische componenten van machines.
- Snelheid: reinigen met droog ijs gaat ruim tien keer sneller dan het handmatig reinigen van hetzelfde oppervlak.
Zijn er ook nadelen verbonden aan dit type reiniging?
Uiteraard is droogijs reiniging duurder dan manuele reiniging. Dat is logisch: je hebt droogijspellets nodig, een compressor en een droogijsstraalunit. Daarvoor krijg je echter veel terug. Zoals gezegd gaat de machinale reiniging veel sneller dan handmatige reiniging. De cleaners kunnen dus veel sneller werken. Bovendien ligt de productie veel minder lang stil zodat de effectieve productietijd stijgt. Daarnaast is de droogijsreiniging grondiger, waardoor de levensduur van de infrastructuur flink wordt verlengd. Tot slot is deze reiniging milieuvriendelijk zodat ze beter is voor het welzijn en de gezondheid van de medewerkers.
Interesse in een reiniging met droogijs? Neem contact met ons op.
Meer video’s over droogijsstralen? Neem een kijkje op het YouTube-kanaal van onze partner Cold Jet.