Hoe maak je je tuin klaar voor de lente? Volg de 6 tips van Green Masters

Je tuin goed verzorgen in de lente, verhoogt je kansen om in de zomer van een heerlijk stukje groen te kunnen genieten. Wat doe je best nu al? Wij vroegen het aan de specialisten van Green Masters. Op basis van hun meer dan 10 jaar ervaring in groenonderhoud geven zij volgende 6 tips.

1. Ruim bij het begin van de lente je tuin op

De eerste tip is wellicht de minst leuke: opruimen. Maar je zal zien: die eerste zonnige lentedagen zul je ook hier zin in hebben. Verwijder alle oude plantenresten, dode knoppen, afgevallen bladeren en takken. Maak van de gelegenheid gebruik om je terras en tuinmeubelen eens goed onder handen te nemen. Misschien is je tuinhuis of je schutting of tuinhek wel aan vernieuwing of een onderhoudsbeurt toe. Het kost allemaal energie en tijd, maar het is zeker de moeite waard!

2. Onkruid wieden

Bij het aanbreken van de lente, gaan de planten in je tuin flink groeien. Ook het onkruid. Dat kan je bij het begin van de lente maar best eens grondig aanpakken. Verwijder het onkruid met wortel en al. Dat geeft het voordeel dat het later makkelijker bij te houden is.

Onkruid wieden (désherbage - weeding) is een van de zaken die je bij het begin van de lente best doet in je tuin.

3. Neem je gazon onder handen

Wat is er leuker dan op een hete zomerdag met je blote voeten in het frisgroene gras te stappen? Als je daarvan droomt, ga je best nu al aan de slag met je grasperk. Het begin van de lente is een goed moment om je gazon te verticuteren. Zo verwijder je mos en onkruid en krijgt het gras meer lucht en licht. Na de eerste maaibeurt (niet te kort!) is het verstandig om waar nodig bij te zaaien en het gras te bemesten. Dat doe je best voor een regenbui, zodat het mest goed in de bodem kan trekken.

4. Bemesten in de lente houdt de planten in je tuin gezond

Na de winter hebben planten nood aan extra voeding. Bemesten is de ideale remedie. Je planten zullen dan beter bestand zijn tegen schimmels en ziektes. Als mest kan je organisch materiaal gebruiken of kunstmest. Kies je voor deze laatste optie, lees dan zeker de gebruiksaanwijzing. Te veel mest kan immers je planten meer slecht dan goed doen.

Snoeien (élagage - pruning) is een belangrijke taak om in je tuin uit te voeren in de lente

5. Snoeien in de lente? Jazeker

Je planten snoeien vlak na de winter, het klinkt misschien wat tegenstrijdig. Toch is niets minder waar. Door je haag, struiken en bomen nu een snoeibeurt te geven, bevorder je net hun groei. Je krijgt er dus meer groen voor in de plaats.

6. Zaaien en planten in je tuin: de lente is het ideale moment

De narcissen, krokussen, tulpen en viooltjes staan al in volle bloei of zullen dat weldra doen. Vanaf april kan je aan de slag met je zomerbloeiers, zoals dahlia’s en gladiolen. In de moestuin wacht je best tot na de laatste vorst om te zaaien en te planten. Eens de lente goed opgewarmd is, kan je in je tuin beginnen met de voorbereidingen van een smakelijke zomer. Wat is er op een warme zomerdag heerlijker dan een vers slaatje van zelf geteelde groenten?

In de lente werken in de tuin levert je later lekkere groenten op. 
groenten - légumes - vegetables

Conclusie

Je merkt, er is in de lente al heel wat te doen in de tuin. Door de inspanningen die je in de prille lente in je tuin doet, krijg je straks in de zomermaanden veel terug. Of het nu gaat om een frisgroen gazon, smakelijke groenten of veelkleurige bloemen, je wordt er hoe dan ook voor beloond.

Wil je weten hoe Green Masters jouw bedrijf kan ontzorgen? Volg deze link.

Green Masters maakt deel uit van de Multi Masters Group. Maak hier kennis met al onze masters.

Terug naar boven