Het is weer lente en samen met de eerste zonnestralen beginnen onze groene vingers weer te kriebelen. Vooraleer u uw handschoenen en uw tuingereedschap bovenhaalt, staat u best even stil bij de meest gemaakte fouten bij het tuinieren. Onze green masters vertellen u graag waar u best extra aandacht aan besteedt.
1. Te veel water geven
Het lijkt de makkelijkste klus van al, maar een van de meest gemaakte fouten bij het tuinieren is het overbewateren van planten. Jazeker, u kan ze wel degelijk te veel water geven. In dat geval beginnen de wortels te rotten en nemen de planten onvoldoende voedingsstoffen op uit de bodem. Maar hoe weet u wanneer een plant water nodig heeft en wanneer niet? Controleer simpelweg de aarde, ongeveer 2 à 3 cm diep, en ga na of het droog aanvoelt.
Naast de hoeveelheid water is ook het tijdstip van de dag een belangrijke factor om water te geven. Zo geef je je planten en bloemen best geen water op het warmste moment van de dag. Enerzijds gaat er dan veel vocht verloren door verdamping, anderzijds is de kans groot dat uw planten zullen verbranden. Het ideale moment om te gieten: wanneer het donker is, ’s ochtends of ’s avonds dus.
2. Te veel of te weinig zonlicht
Nog een veelvoorkomende fout in de tuin is het plaatsen van planten op een plek waar ze te veel of te weinig zonlicht krijgen. Kijk hiervoor goed naar de lichtbehoefte van de plant. Planten die veel zon nodig hebben, zullen natuurlijk niet lang leven in de schaduw. Een plant die meer schaduw nodig heeft, plaatst u beter niet op een zonrijke plek.
3. Te dicht op elkaar planten
Naast de hoeveelheid zonlicht speelt het ook een rol hoe dicht u uw planten op elkaar plaatst. Het te dicht op elkaar plaatsen zorgt ervoor dat uw planten gaan concurreren om water, voedingsstoffen en ruimte, waardoor ze niet goed kunnen groeien. De sterkste planten zullen de zwakkere onderdrukken. Wilt u weten hoeveel ruimte uw planten nodig hebben van elkaar? Raadpleeg telkens het plantenkaartje of vraag het na in de winkel.
4. Een slechte bodemkwaliteit
Gezonde grond vormt de basis voor een weelderige en bloeiende tuin. Grond van een lage kwaliteit of een uitgeputte bodem kan dan weer resulteren in heel wat problemen die de groei van planten belemmeren. Test daarom uw bodem regelmatig en voeg organisch materiaal toe, zoals compost, om de bodemstructuur te verbeteren en de voedingsstoffen aan te vullen.
5. Het gras te kort maaien
Veel mensen maken bij het tuinieren de fout om hun gras te kort te maaien. Zeker wanneer het warm en droog is, laat u uw gras beter wat hoger groeien. Het gras houdt zo meer vocht vast en ziet er een pak gezonder uit. Vermijd ook om op de warmste momenten water te geven aan uw gazon.
6. Te weinig onderhoud
Een fout die vaak wordt gemaakt, is simpelweg een gebrek aan regelmatig onderhoud. Een gazon maait u in het hoogseizoen best wekelijks. Daarnaast pakt u mosplekken en ander onkruid ook beter regelmatig aan, zodat uw gazon gezond blijft.
7. Niet luisteren naar de natuur
Ten slotte is een vaak voorkomende fout bij het tuinieren het negeren van de natuurlijke signalen in uw tuin. Leer luisteren naar uw planten en observeer hoe ze reageren op verschillende (weers)omstandigheden. Gebruik deze signalen om uw tuinonderhoud aan te passen en u zal merken dat uw tuin gezonder en mooier wordt (en blijft).
Green Masters
Vertrouwt u het groenonderhoud van de groene zones in en rond uw bedrijfsgebouwen liefst toe aan een professionele partner? Green Masters staat voor u klaar. Onze medewerkers creëren een aangename en gezonde omgeving voor zowel u als uw medewerkers en bezoekers.