Waarom samenwerken met een ISO14001 gecertificeerd bedrijf?

Het ISO14001 certificaat is vaak een voorwaarde om te mogen deelnemen aan aanbestedingen, maar wat maakt een ISO14001 gecertificeerd bedrijf zo interessant? Ontdek het in dit artikel.

Wat betekent ‘ISO14001 gecertificeerd’?

Om de voordelen van ISO14001 gecertificeerde bedrijven te kunnen ontdekken, lichten we eerst even toe wat ISO14001 is. De International Organization for Standardization (ISO) omschrijft het als volgt: “ISO14001 is een internationaal overeengekomen norm waarin de eisen voor een milieubeheersysteem worden uiteengezet. Hij helpt organisaties hun milieuprestaties te verbeteren door een efficiënter gebruik van hulpbronnen en vermindering van afval, waardoor ze een concurrentievoordeel en het vertrouwen van belanghebbenden winnen.”

Cleaning Masters en Hygi Masters zijn ISO14001 gecertificeerd

Als een bedrijf dus ISO14001 gecertificeerd is, betekent dit dat het alle eisen van deze norm heeft opgenomen in een milieumanagementsysteem én dat aan al deze eisen is voldaan.

Voor welke bedrijven?

Alle bedrijven kunnen een ISO14001 certificaat verdienen, ongeacht hun omvang, soort, sector enzovoort. De norm is toepasbaar op zowel grote als kleine bedrijven, op publieke en private, op producenten en dienstverleners.

Dat komt omdat de norm op zich geen specifieke criteria voor milieuprestaties oplegt. ISO14001 is erop gericht bedrijven te helpen bij de uitbouw van een milieumanagementsysteem. De norm biedt hiervoor een kader en de nodige richtlijnen. Door die nauwgezet toe te passen, zullen de milieuprestaties van deze ondernemingen automatisch verbeteren.

Wat zijn de voordelen van samenwerken met een ISO14001 gecertificeerd bedrijf?

Een ISO14001 gecertificeerd bedrijf heeft een goed geolied milieumanagementsysteem. Dat is het grote voordeel maar wat betekent dat concreet?

 • Iedereen in het bedrijf is doordrongen van het belang van de zorg voor het milieu. Van de CEO en de manager tot het schoonmaakpersoneel, de bewakingsagenten en de techniekers op de werkvloer.
 • Een ISO14001 gecertificeerd bedrijf leeft alle wettelijke en andere voorschriften omtrent milieu nauwgezet na.
 • Bij alle beslissingen – zowel op de korte als de lange termijn – is het milieu een van de doorslaggevende argumenten.
 • In een ISO14001 gecertificeerd bedrijf heerst een cultuur van voortdurende verbetering. Men zoekt constant naar manieren om nog betere milieuprestaties neer te zetten.
 • Aandacht voor het milieu is voor veel werkzoekenden tegenwoordig een belangrijk aspect bij de keuze van hun werkgever. ISO14001 gecertificeerde ondernemingen staan sterker in de ’War for talent’.

Zijn er ook voordelen op het operationele vlak?

Absoluut. Neem bijvoorbeeld een facilitaire dienstverlener. Bij Cleaning Masters en Hygi Masters, die zopas opnieuw geslaagd zijn voor de ISO14001-audit, komt de zorg voor het milieu op tal van manieren tot uiting op de werkvloer. Enkele voorbeelden:

 • Ecologische schoonmaakproducten.
 • Poetsmateriaal (bv. poetskar, microvezeldoeken) gemaakt van gerecycleerde materialen.
 • Schoonmaakmachines die zo weinig mogelijk water en elektriciteit verbruiken.
 • Juist sorteren van afval.
 • Sanitaire dispensers en producten op basis van gerecycleerde materialen.
 • Ongediertebestrijding met niet-giftig lokaas.
Cleaning Masters en Hygi Masters zijn ISO14001 gecertificeerd en dat komt elke dag tot uiting in hun kwaliteitsvolle dienstverlening.

Om ervoor te zorgen dat het personeel dit alles juist toepast, zorgen Cleaning Masters en Hygi Masters voor frequente opleidingen. Daarin besteedt men telkens aandacht aan de milieuaspecten van de activiteiten.

Conclusie

Wanneer u kiest voor een ISO14001 gecertificeerd bedrijf als (facilitaire) partner, dan geniet u mee van de voordelen. U krijgt een kwaliteitsvolle dienstverlening en dit op een ‘groene’ manier. Dat straalt ongetwijfeld af op uw eigen medewerkers, maar ook op uw bezoekers en klanten, wat uw imago alleen maar ten goede komt.

Wil je nog meer weten over ISO14001? Lees dan ook het artikel 7 weetjes over de ISO 14001-norm.

Terug naar boven