River Cleanup World: neem deel aan een actie tegen zwerfvuil of organiseer er zelf eentje

6 juni 2021 is het River Cleanup World, een wereldwijde zwerfvuilactie van onze partner River Cleanup. Het doel: tussen 31 mei en 6 juni 1.000 opruimacties organiseren. Daarvoor rekent het team van oprichter Thomas De Groote op uw en onze medewerking. Inschrijven kan via de website van River Cleanup. Je hebt er de keuze: deelnemen aan een zwerfvuilactie of er zelf eentje op het getouw zetten.

Thomas De Groote (River Cleanup): “Zwerfvuil is overal”

Het verhaal van River Cleanup begon vier jaar geleden. Thomas De Groote werd uitgedaagd om gedurende tien minuten zwerfvuil te gaan rapen. Die luttele minuten veranderden zijn leven. “Het moment waarop je het afval van iemand anders opraapt, verandert er iets. Je begint anders te kijken en plots stel je vast dat afval echt overal is.”

Thomas De Groote gaat met zijn organisatie River Cleanup de strijd tegen zwerfvuil aan.
Thomas De Groote, oprichter van River Cleanup.

Thomas bleef niet bij de pakken zitten en richtte River Cleanup op. “Jaarlijks belandt er 8.000.000.000 (8 miljard!) kilogram plastic afval in de oceanen. 80% daarvan belandt daar via de rivieren. Onze acties zijn erop gericht de oevers van rivieren zwerfvuilvrij te maken. Op die manier zorgen wij ervoor dat er veel minder afval in de oceanen terechtkomt. Voorts proberen wij natuurlijk ook mensen te sensibiliseren om hun afval niet meer zomaar weg te gooien.”

River Cleanup organiseert wereldwijd acties tegen zwerfvuil

Wat begon als tien minuutjes zwerfvuil rapen, is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. In 2018 hielpen 10.000 vrijwilligers de oevers van de Rijn afvalvrij te maken. Een jaar later daagden 40.000 ‘River Warriors’ op langs 10 rivieren in Europa en Azië. Dat jaar vond ook de allereerste Multi Masters River Cleanup plaats. Inmiddels heeft de River Cleanup-microbe zich mondiaal verspreid, tot in Zuid-Amerika, Afrika en Australië.

Technologie tegen zwerfvuil

2020 was het jaar van COVID-19, maar River Cleanup liet zich niet ontmoedigen. “Waar mogelijk hebben we kleinere acties opgezet. De belangrijkste evolutie is echter dat we ook zijn gaan inzetten op technologie. Met de steun van enkele partners hebben we toestellen en toepassingen gecreëerd die het water van de rivieren automatisch zuiveren of het afval tegenhouden. Denk maar aan de River Skimmer, de Trashbooms en de River Whale.”

River Cleanup World

Die innovatieve technologieën dragen hun steentje bij, maar daarmee is het probleem niet opgelost. “Ons doel voor 2021 is om 1 miljoen kilogram afval te verzamelen. Om dat te realiseren, hebben we de steun van heel veel mensen nodig.” Die mobiliseert River Cleanup met allerhande acties. “Elke eerste zondag van de maand is het River Sunday, op 6 juni organiseren wij River Cleanup World en 18 september is het World Cleanup Day.”

De eerstvolgende belangrijke afspraak is dus River Cleanup World. Inschrijven kan via de website van River Cleanup. Multi Masters Group zal alvast van de partij zijn!

Zwerfvuil is een enorm probleem. River Cleanup rekent ook op u om deel te nemen aan een van zijn acties.
Terug naar boven