Uw tuin in de winter: deze taken mag u niet vergeten

Nog even en het winterseizoen staat voor de deur, hét moment om eens na te denken hoe u uw tuin zal onderhouden in de winter. Jawel, onderhoud van de tuin in de winter is wel degelijk nodig. Toegegeven, het is heel wat minder dan in de andere seizoenen. Maar helemaal niets doen, dat raden we u zeker niet aan. In dit artikel bespreken we enkele wintertaken die u zeker niet mag vergeten in de koude maanden. Zo blijft uw tuin mooi en gezond, zelfs wanneer de temperaturen fors dalen.

Een goed onderhoud van de tuin in de winter begint bij snoeien

Snoeien is een vitale winterklus. Het dient om de gezondheid van uw planten te behouden en zorgt voor een optimale groei in het voorjaar. Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken van bomen en struiken. Dit voorkomt de verspreiding van ziekten en plagen. Zorg ervoor dat u gebruikmaakt van scherp en schoon snoeigereedschap om schade aan de planten te minimaliseren. Let wel op, snoeien in de winter doet u best alleen in vorstvrije periodes. Vriest het en snoeit u toch, dan kan de ‘snoeiwonde’ niet goed herstellen met vorstschade als gevolg.

Tuin de winter - snoeien - tuinschaar - handschoenen - tips van Green Masters

Verwijder bladafval regelmatig

Bladeren kunnen zich ophopen op uw gazon en in bloemperken en de groei van gras en planten verhinderen. Het is dus belangrijk om gevallen bladeren regelmatig op te ruimen. Niet alleen om esthetische redenen, maar ook om de gezondheid van uw tuin te behouden. Bladafval kan namelijk uw gras verstikken. Vergeet niet om de bladeren te composteren; ze vormen waardevol organisch materiaal dat u in de lente kan gebruiken als natuurlijke meststof voor uw tuin.

Verzorg uw gazon goed in de winter        

Uw gazon verdient ook de beste zorg in de winter. Maai het gras voor de laatste keer voordat het zal vriezen. Maar maai uw gras zeker niet te kort. Langere grassprieten zijn namelijk beter bestand tegen winterse omstandigheden en vorst. Als u kale plekken opmerkt op uw gazon, is de winter de ideale tijd om deze te herstellen.

Tuin in de winter : snoeien van hagen en struiken - Green Masters - Multi Masters Group

Beluchting van het gazon is een andere belangrijke taak in de winter. Hiermee worden kleine gaatjes in de grond gemaakt om de bodem te beluchten en de wortels gezond te houden, bijvoorbeeld met een riek. Dit bevordert de lucht- en watercirculatie, wat cruciaal is voor een gezonde groei van het gras.

Bescherm uw planten in de tuin in de winter tegen vriestemperaturen

Niet alle planten verteren het winterse weer even goed. Om ze extra kans op overleven te bieden, is het vaak beter om vorstgevoelige planten naar binnen te halen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan planten in een pot. Heeft u planten die niet naar binnen kunnen? Overweeg ze dan te beschermen met bv. een vliesdoek.

Laat geen sneeuw liggen op uw struiken

Het heeft gesneeuwd en er ligt een mooi sneeuwtapijt op uw gazon. Ook uw struiken zijn bedekt met een mooie, witte laag sneeuw. Het ziet er heel leuk uit, maar let zeker goed op dat de sneeuw niet te hard begint door te wegen op uw bomen of struiken. Eens goed schudden kan de meeste sneeuw al goed weghalen. Ook uw gazon (vaak) betreden wanneer er een sneeuw- of vorstlaag op ligt, kan schade veroorzaken.

Verwijder ook in de winter het onkruid in de tuin

De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat de temperatuur tijdens de winter niet altijd onder het vriespunt daalt. Een tendens die heel wat onkruid als muziek in de oren klinkt. Het is daarom een slimme zet om in de tuin ook in de winter opkomend onkruid te verwijderen, zowel het onkruid zelf als de wortels.

Denk aan de vogels

De winter is voor veel dieren een moeilijke periode. We zien ze daarom ook minder, maar het is absoluut geen reden om ze ook te vergeten. Hang daarom een vogelkastje op met wat vogelvoeding. Het geeft vogels extra ondersteuning die ze goed kunnen gebruiken in de koude temperaturen.

Pimpelmees - vogelvoeding - winter - tuin

Berg uw tuinmeubilair en gereedschap op

Tot slot geven we u nog graag een handige tip mee die misschien voor de hand ligt, maar toch vaak wordt vergeten. Uw tuinmeubilair en gereedschap buiten laten liggen tijdens de wintermaanden gaat gepaard met de nodige schade. Berg ze daarom tijdig op in een tuinhuis of garage. Vooraleer u uw gereedschap opbergt, maak het zeker nog eens schoon om roest of andere schade te voorkomen. Een kleine moeite met een groot resultaat.

Contacteer Green Masters

Een weldoordacht tuinonderhoud, zowel in de lente, zomer, herfst en winter? Onze green masters zorgen ervoor. Bij Green Masters denken we creatief mee om de groene zones aan uw bedrijf er verzorgd te laten uitzien. We maken een plan op maat dat rekening houdt met uw noden en seizoensgebonden omstandigheden. Omdat we al onze groenactiviteiten en aanlegwerken in eigen beheer uitvoeren, kunnen we ons plan perfect realiseren.

Terug naar boven