De schoonmaakspecialisten van Multi Masters Group verwelkomden eind 2020 een bijzonder teamlid: een gloednieuwe schoonmaakrobot. Dit knap staaltje poetstechnologie biedt heel wat voordelen.
Digitalisering en robotisering zijn al langer in opmars, ook in de schoonmaakindustrie. Een vloer dweilen van 1000 m² gebeurt al lang niet meer met een dweil, maar met professionele schrobzuigmachines. Met een volautomatische schoonmaakrobot gaat Cleaning Masters nog een stap verder.
OPEX-manager Rob Vleugels vertelt: “De Nilfisk Liberty kan met een schrobdek van 50 cm breed en een capaciteit van 57 liter water grote oppervlaktes volledig autonoom poetsen. Daarnaast kan het apparaat ook manueel bediend worden als een schrobzuigmachine.”
Het resultaat? Een grondige reiniging in een mum van tijd.
De schoonmaakrobot berekent de efficiëntste route
De robot van Cleaning Masters is operationeel in onder meer een sportcentrum. “De grote, vrije oppervlakte van een sportzaal is de ideale ruimte om een schoonmaakrobot in te zetten,” legt Rob Vleugels uit. Ook in winkelcentra, grote bedrijfshallen, feestzalen en kantoren met lange, brede gangen is de schoonmaakrobot een geschikte oplossing.
De robot leert snel: je kan hem instellen op maat van elke ruimte. Daar zijn twee manieren voor. Bij de ‘copycat’-methode rijdt de operator eerst zelf de route voor. De robot onthoudt niet alleen de route, maar ook de gewenste schrobdruk, de snelheid en het zeepverbruik.
Bij de ‘fill-in’-methode wordt de robot langs de contouren van een ruimte gereden. Daarna berekent het apparaat automatisch de meest efficiënte route binnen die afgebakende zone. “Die werkwijze pasten we ook toe in de sporthal”, vertelt Rob.
Door een QR-code te scannen weet de robot perfect welk traject hij moet afleggen. Bovendien ontvangen de operatoren een sms aan het begin en einde van een sessie of wanneer er problemen optreden.
De voordelen van de schoonmaakrobot
De voordelen zijn legio. “We kunnen nog efficiënter te werk gaan en ervaren tegelijk minder tijdsdruk,” zegt Rob Vleugels. Een win-win dus: de klant is verzekerd van een proper resultaat, en de cleaning masters hebben meer tijd om andere ruimtes grondig aan te pakken of andere taken uit te voeren.
Van schoonmaker naar operator
Kan een robot een schoonmaker dan vervangen? Kort gezegd: nee. “Een schoonmaakrobot neemt het werk niet over, maar vergemakkelijkt het wel,” klinkt het. De schoonmaker is nog steeds de operator van het apparaat. “Er is altijd een medewerker nodig om de robot correct op te starten, goed te onderhouden en tijdig op te laden.” Daarom spreken we in de sector ook van een cobot: een collaborative robot. De technologie gaat dus hand in hand met het vakmanschap van onze cleaning masters.
Steeds slimmer schoonmaken
Benieuwd naar andere innovaties van Cleaning Masters? Neem een kijkje op onze nieuwspagina en kom te weten hoe we sigarettenpeuken een tweede leven geven of waterverbruik compenseren.