Trends voor 2022 in de facilitaire dienstverlening (deel 2): de CO2-meter als exponent van de toenemende aandacht voor het binnenklimaat

De CO2-meter: in een overzicht van de trends voor 2022 in de facilitaire dienstverlening mag hij niet ontbreken. Dat is een logisch gevolg van de toegenomen aandacht voor het binnenklimaat.

Evolutie in de facilitaire dienstverlening

Onder invloed van de coronapandemie is er een verschuiving binnen de facilitaire dienstverlening. Tot ruim anderhalf jaar geleden lag de nadruk in de schoonmaak in bedrijven en scholen op het proper maken van bureauruimtes en leslokalen. Heel simplistisch gesteld: het verwijderen van stof en allerhande vlekken (bv. koffievlekken).

De aandacht voor het binnenklimaat was onbestaande of heel beperkt. Met een aangename temperatuur was iedereen al lang tevreden.

Corona zorgt voor een nieuwe focus

De uitbraak van corona zorgde voor een focusverschuiving in de facilitaire dienstverlening. Sinds de uitbraak van COVID-19 verwachten kantoorgebruikers en leerlingen niet alleen een propere werkplaats of klaslokaal. Ze willen vooral dat die veilig en virusvrij is. Dat vergde een nieuwe aanpak van de schoonmaak. Die wordt al sinds het begin van de coronapandemie in de praktijk gebracht.

Op het vlak van het binnenklimaat is die nieuwe focus er pas recent gekomen. Dat we de ramen en de deuren wagenwijd moeten openzetten, dat weten we al lang. Maar op wetenschappelijk onderbouwde maatregelen was het langer wachten.

In een overzicht van de trends voor 2022 in de facilitaire dienstverlening mogen de groeiende aandacht voor het binnenklimaat en de rol daarin van de CO2 meter niet over het hoofd worden gezien.

De opkomst van de CO2-meter

Wetenschappers waarschuwen al een tijdje dat het coronavirus zich meer door de lucht verspreidt dan via besmette oppervlakken. Zij omschrijven de CO2-meter als een goede indicator van de kwaliteit van de binnenlucht.

Het belang van de CO2-meter kan je vergelijken met de rol van de kanarie in de koolmijnen van vroeger. Ging de kanarie van zijn stokje, dan wisten de mijnwerkers dat ze zich uit de voeten moesten maken. Zo hebben de kanaries de levens van vele kompels gered.

Net als de kanarie is de CO2-meter niet de oplossing van het probleem. Hij geeft wel aan dat er een probleem is met het binnenklimaat. En dat er dus een verhoogd besmettingsgevaar is.

De CO2-meter groeit uit tot een van de trends voor 2022 in de facilitaire dienstverlening

Het is dat inzicht dat begin juni 2021 heeft geleid tot de verplichting van de CO2-meter in de horeca en fitnesscentra. Maar pas sinds midden november is de CO2-meter een echt hebbeding geworden. Toen adviseerde het Overlegcomité om in “lokalen van scholen en bedrijven waar veel mensen komen een CO2-meter te installeren”.

Heel wat scholen en bedrijven zijn momenteel volop bezig met de introductie van dat toestel. Ze zullen daar in de eerste maanden van 2022 mee doorgaan. Het is nu eenmaal belangrijk om de juiste keuze te maken.

Eens het binnenklimaat met behulp van de CO2-meter in kaart is gebracht, kan er worden begonnen aan een weldoordacht ventilatieplan. Dat ontbreekt nog in heel veel – vooral oudere gebouwen – in ons land. En het kan toch niet de bedoeling zijn om voor altijd onze ramen en deuren te laten openstaan tijdens het werk en tijdens de lessen?

Op zoek naar een goede CO2-meter? Bestel hem hier.
Advies nodig? Maintenance Masters helpt je vraag verder.
Benieuwd naar andere trends in de facilitaire dienstverlening? Klik op deze link.

Terug naar boven