Cleaning Masters ontving onlangs van de Algemene Belgische Schoonmaak Unie (ABSU) het attest Duurzame Ontwikkeling. Met ‘Hoogste onderscheiding’ zelfs. Dat dankt het schoonmaakbedrijf aan zijn prestaties op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In een eerder bericht lichtten we al de betekenis van duurzame ontwikkeling toe. Vandaag bekijken we de praktische toepassing aan de hand van 6 voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen als inspiratie
Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft het laatste decennium flink aan belang gewonnen. Ook binnen Multi Masters Group. De Sustainable Development Goals (SDG) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen de basis voor ons beleid. Zowel op korte als op lange termijn.
In nauw overleg met ons Franse moederbedrijf Samsic hebben wij zes SDG’s geselecteerd waarop wij het verschil willen en kunnen maken. Het gaat om:
- goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
- kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
- eerlijk werk en economische groei (SDG 8)
- industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9)
- ongelijkheid verminderen (SDG 10)
- duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11)
12 MVO-engagementen
Om deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te realiseren, hebben wij een lijst met 12 MVO-engagementen opgesteld. Al deze engagementen dragen bij aan de realisatie van een of meerdere SDG’s. De 12 engagementen passen elk binnen een van de vier pijlers van ons MVO-beleid:
- personeel
- milieu
- sociale en culturele ontwikkeling
- innovatieve en transparante dienstverlening
Voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen
Aan de hand van enkele voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen maken we de link tussen ons MVO-beleid en de SDG’s duidelijker.
Voorbeeld 1: het gebruik van probiotische producten
Probiotische producten bevatten geen chemicaliën. Ze zijn dus niet schadelijk voor onze ‘cleaning masters’. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor het milieu. Door waar mogelijk met deze producten te poetsen, dragen we bij aan de realisatie van SDG 3.
Voorbeeld 2: steun aan River Cleanup
Multi Masters Group is een van de vaste partners van River Cleanup. Die organisatie gaat wereldwijd de strijd aan tegen zwerfvuil. Via de organisatie van zwerfvuilacties en de bouw van de River Skimmer dragen wij actief bij aan de realisatie van SDG 11.
Opleiding via virtual reality
Voorbeeld 3: opleiding met behulp van virtual reality
Indien een training-on-the-job niet mogelijk is, voorzien wij een opleiding met behulp van virtual reality. Wij passen deze innovatie bijvoorbeeld toe voor ons personeel dat vliegtuigen reinigt. Zo werken wij met de VR-bril aan het realiseren van SDG 4 en 9.
Voorbeeld 4: rekrutering bij kansengroepen
Multi Masters Group werkt samen met maatwerkbedrijven zoals Manus. Op die manier bieden wij mensen uit de kansengroepen de mogelijkheid om een loopbaan in de reguliere economie uit te bouwen. Zo dragen we bij aan het realiseren van SDG’s 8 en 10.
Voorbeeld 5: schenking van laptops
Multi Masters Group heeft een schenking van laptops aan de vzw Terre au Féminin gedaan. Zo zorgen wij voor beter onderwijs (SDG 4) in de Landbouwschool in Bobo-Dioulasso (Burkina Faso). Dankzij deze school leren vrouwen in het dorpje Kouakoualé hun eigen groenten telen.
Voorbeeld 6: bedrijfsfietsen
De hoofdzetel van Multi Masters Group is gelegen in Merksem. Op een boogscheut van Antwerpen dus. Om onze klanten in het stadscentrum te bezoeken, staan er daarom elektrische fietsen ter beschikking van ons personeel. Met behulp van deze e-bikes dragen we bij aan de realisatie van SDG’s 3 en 11.
Nog meer voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen bekijken?
Deze voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn maar een greep uit de vele MVO-initiatieven van Multi Masters Group. Nog meer voorbeelden vindt u via deze link. Over nieuwe initiatieven berichten wij op onze Nieuws-pagina.